ŽENE NISU VAŠE MAZGE: ‘NISMO OVDJE DA NA SVOJIM LEĐIMA NOSIMO SVE TE ODGOVORNOSTI’

| 10/04/2017

Djevojka je odlučila otvoreno progovoriti što misli o tome da se muškarci mješaju u odluke o žene o tome što će raditi s vlastitim tijelom (i o prekidu testiranja muške hormonalne kontracepcije)

“Sa 24 sam odlučila da nikad neću koristiti hormonalne kontracepcijske tablete ili otići na abortus, osim ako to nije medicinski prijeko potrebno. U to sam vrijeme bila u vezi i imala seks s partnerom otprilike šest mjeseci. Tada smo koristili kondome, ali nismo bili sto posto sigurni da neću ostati trudna ako nam sklizne. Pa sam odlučila da mu moram reći o odlukama na koje sam spremna.“Ako ostanem trudna, abortus neće biti opcija, okej?”, svoju sam izjavu nekako pretvorila u pitanje, nemam pojma zašto. Možda da mu zazvuči prihvatljivije. Ili da mu se učini da ima izbora, a zapravo uopće nema. Također sam mu rekla da nikada neću uzimati kontracepcijske pilule. Ipak se, prije svega, radilo o mom tijelu.No on baš i nije bio presretan zbog mog priznanja, piše XoJane, prenosi Net.hr.

Moramo biti ekstra pažljivi

– Ali ja zaista nisam spreman imati djecu -, odgovorio je dosta lukavo.

Slegnula sam ramenima i rekla da ni ja nisam spremna te da ćemo zbog toga morati biti ekstra pažljivi.No, moj odgovor nije bio dovoljan da smiri njegove sumnje. Osjećao se dosta ugroženo i to je zapravo bila točka spoticanja naše veze. Osjećao je kao da mu oduzimam neki hipotetski izbor te slobodu da s vremena na vrijeme imamo nezaštićeni seks.Nakon što smo prekinuli, otkrila sam da nije jedini koji tako razmišlja. Kad sam istu informaciju otkrila još jednom svom partneru, odgovorio mi je: “Pokušavaš me zarobiti, ha?”Ostala sam potpuno zbunjena. Bila sam daleko od toga da želim ostati trudna. I zapravo, malo si je laskao; on je bio daleko od mog savršenog partnera za prokreaciju.

Razlozi su bili zdravstvene naravi

Pravi je problem bio u tome što sam otkrila da imam velike predispozicije za razvoj plućne embolije, pa sam pilule odbila uzimati zato što povećavaju rizik od krvnih ugrušaka. Također, odlučila sam da neću pobaciti zato što sam mislila da je to pametna odluka za djevojku u srednjim dvadesetima, koja je diplomirala, zdrava je i relativno financijski stabilna. Ali na taj sam način limitirala opcije zaštite od trudnoće svom partneru, što ga je razbjesnilo.“Hoćeš li onda staviti spiralu”, nastavio je. “Znam da imaju neke od kopra u kojima nema hormona.”

Preokrenula sam očima. Bila sam apsolutno bijesna što se od mene očekuje da sama brinem o tome da ne ostanem trudna.Činjenica da se odgovornost za zaštitu od neželjene trudnoće i reproduktivnost općenito stavlja na ramena žena u zadnje je vrijeme vruća tema, zbog testiranja muške kontracepcije koja se temelji na korištenju hormona.

Muškarci se nikad nisu morali nositi s tolikom količinom odgovornosti

Muškarci se dosad nikad nisu morali nositi s emocionalnim i fizičkim neugodnostima i mogućim traumama uzrokovanima abortusom, trudnoćom ili uzimanjem hormonalnih kontracepcijskih pilula (ili pak umetanjem spirale), zbog čega je jasno zašto baš ne razumiju što to sve skupa predstavlja…No, iako su ranije spomenuta testiranja prekinuta zbog mišljenja znanstvenika, a ne samih sudionika testiranja, ipak se pitam: Zašto su muškarci uvrijeđeni pa su morali prekinuti testiranja? Jesu li uvrijeđeni zbog toga što žene, poput mene, odlučuju da neće koristiti kontracepcijske pilule i obaviti abortus, a oni su za te naše odluke nedovoljno psihički i emocionalno stabilni?

‘Žene nisu vaše mazge’

I naše društvo i muškarci, prema riječima moje bake, samo traže “nekog magarca kojeg će jahati.” Od žena se očekuje da se nose i s najvećom odgovornosti vezanom uz brigu o kontracepciji, ali i ljutnjom koju muškarci osjećaju zbog navodnog smanjenja opcija za njih same…Pa, evo jedna velika vijest za sve muškarce i farmaceutske tvrtke: žene nisu vaše mazge.

Nismo ovdje da na svojim leđima nosimo sve te odgovornosti, a sigurno nismo ovdje da muškarci na nama iskaljuju svoje emocionalne nesigurnosti i nezreli bijes zbog onoga što mi žene odlučimo raditi s vlastitim tijelom.Muškarci koji izlaze sa ženama poput mene, koje ne žele uzimati pilule niti pobaciti, jednostavno trebaju ojačati, skupiti muda ili otići na vazektomiju. A muškarci kojima se ovakve opcije ne sviđaju trebaju se direktno obratiti znanstvenicima koji smatraju da muškarci nemaju ta muda da se nose s neugodnostima s kakvima se žene moraju nositi desetljećima.

Ja se više ne mogu nositi sa svim tim emocionalnim dječacima koji me pokušavaju pritisnuti i nagovoriti na korištenje kontracepcije koju ja ne želim koristiti. Muškarci trebaju opcije s kojima će moći biti glavni odgovorni za vlastitu prokreaciju. A to će vrijeme doći tek kad oni ustanu i zatraže da to žele, tek onda kada postanu toliko posvećeni u zahtjevanju kontracepcije za sebe, kao što su posvećeni tome da ženama govore što da rade s vlastitim tijelom.”

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.