“ZATO ŠTO SAM TI JA TAKO REKAO/LA”

| 07/12/2017

Koliko puta se dogodi da u neimaštini slobodnog vremena, vlastitih živaca ili jednostavno srama od osude okoline, uskratimo pojašnjenje za neku zabranu koju smo zbog sigurnosti namijenili svom djetetu.

‘Nemoj lupati vratima!’, ‘Ne penji se na taj zid’, ‘Ne valjaj se po tom podu’, redoviti je repertoar nakon kojeg mame i tate grčevito uzimaju svog mališana i bez objašnjenja udaljavaju ga s mjesta zločina. Ili uz nešto nadopunjenu varijantu. Onu u kojoj ih dijete pita: ‘Zašto?’, pa uslijedi klasičan odgovor: ‘Zato što sam ti ja tako rekao/la’.

Rezultat svega toga jest da će vaš mališan zaključiti da se nešto ne smije raditi jer izaziva ljutnju mame i tate. Vjerojatno će nakon toga i prestati izvoditi tu radnju, ili će ju samo prestati izvoditi u vašoj blizini. Kada je u pitanju trenutna reakcija, dio djece će na zabranu reagirati pasivno, ali veliki dio njih reagirati će i burno, buneći se i plačući. U najekstremnijim slučajevima nije isključeno niti vrištanje kao i odguravanje roditelja, navodi humani.com.hr.

U žurnoj svakodnevici zbog previše obaveza i vanjskih pritisaka često znamo zaboraviti da djeca tek upoznaju svijet. A mi smo tu da im pomognemo u tome na što bezbolniji način. I ako su blizu neke opasnosti, mi smo tu da ih zaštitimo. Ali i da im objasnimo.

(Hayat/Foto: Ilustracija, Pixabay)

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.