ZANIMLJIVA PREZENTACIJA GALERIJE PROFESORA FUADA ŠEČEROVIĆA

| 21/02/2018

Decenijama njegove izložbe otkrivaju kreaciju u spajanju ćudi prirode i njene materije sa čovjekovom dušom i njihovim zajedničkim postojanjem. Prvi radovi profesora Šečerovića vođeni očevim stopama koji se bavio obradom metala, također su vezani za ove materijale.

Pošto je rad sa metalom iziskivao puno vremena u zatvorenom prostoru ovaj visočki umjetnik lagano seli u prirodu pronalazeći u šumama neobične oblike korijenja koje je kasnije doradom pretvarao u remek djela.

„Trebalo je imati neki umjetnički instinkt, da bi se osjetilo kakav se oblik korijena krije pod zemljom. Često se odlazilo i po nekoliko dana u netaknutu prirodu da bi se otkopala neka figura koja bi se kasnije dodatno obrađivala.“- pričao nam je  profesor Šečerović.

Prema njegovim riječima drvo je veoma slično čovjeku. Oštećenja koja pretrpi s vana na kori često prouzrokuju da taj dio drveta poremeti funkciju i narodski rečeno podivlja stvarajući neku vrstu zadebljanja.

Kad  se kod čovjeka dogodi nešto slično u vidu povrede tkiva često dolazi do nastajanja tumora čiji oblik nalikuje zadebljanjima na drvetu.

 

nedavno je portal visoko360.com na zanimljiv način predstavio njegovu Galeriju sa eksponatima. Vrijedi pogledati klikom OVDJE.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.