ZA DJECU JE OVO GORE OD RAZVODA

| 07/12/2018

Sukob roditelja može snažno utjecati na rani razvoj djeteta, njegovo mentalno zdravlje i izglede za uspjeh u odraslom životu

Djecu ne muči razvod nego sukob roditeljaTinejdžeri koji odgovaraju roditeljima mogu imati sjajnu budućnostViše o svađe, roditeljske svađe, djeca, razvod, psihički razvojRazvod je traumatičan za sve uključene strane, a posebno za djecu koja praktički ostaju bez jednog roditelja, no još veće traume nastaju – roditeljskim svađama, pokazalo je istraživanje koje je ustanovilo da djeca koja u svojim domovima svjedoče svađama imaju 30 posto veće izglede razviti probleme u ponašanju od druge djece, piše Metro portal.

Ranije istraživanje sveučilišta Sussex objavljeno prošle godine pokazalo je da neriješeni sukob roditelja može snažno utjecati na rani razvoj djeteta, njegovo mentalno zdravlje i izglede za uspjeh u odraslom životu. I to važi bez obzira na to jesu li roditelji zajedno ili su razdvojeni.

Znanstvenici ističu da problem nije u samoj svađi nego u neriješenom sukobu jer djeca moraju znati kako se spor može razriješiti kako bi se nastavio život.

Trajući sukob roditelja može utjecati na dječje mentalno zdravlje, razvoj socijalnih vještina i emotivnu stabilnost, akademski razvoj i može utjecati na njihovu sposobnost stvaranja veza a također može utjecati na fizičko zdravlje, pokazalo je to istraživanje.

Bebe stare samo šest mjeseci pokazuju snažnije fiziološke simptome stresa poput ubrzanog rada srca kao odgovor na svađu roditelja u odnosu na svađe odraslih osoba koje nisu njihovi roditelji.Kod djece svih uzrasta destruktivni utjecaj roditeljskih svađa može se manifestirati visokom razinom agresije, neprijateljstava i nasilja, pomanjkanjem samopouzdanja, tjeskobom, depresijom i u iznimnim slučajevima suicidalnim mislima, navode stručnjaci.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.