VRIJEME JE DA PRIPREMITE PRIRODNI LIJEK ZA JAČANJE IMUNITETA

| 10/10/2018

za-imunitet

Vrući, ljetni dani su iza nas, a pred nama je uvertira u hladne zimske mjesece.

Idealno je vrijeme, ako već niste, da počnete konzumirati prirodne pripravke za dizanje imuniteta.

Posebice je to važno za djecu koja idu u vrtić ili školu jer s hladnijim danima i naglim promjenama vremena vrebaju prehlade.

Za najbolji prirodni “podizač” imuniteta potreban vam je domaći, neprskani limun, đumbir i med. Limun dobro operite, naribajte koricu, a ostatak ubacite u blender bez košpica.

Limunovu kašu pomiješajte s medom tako da dobijete gustu smjesu i dodajte joj protisnuti đumbir. Za ovo je najbolje koristiti pomagalo za usitnjavanje češnjaka.

Za pripremu kašice potrebno je 300 g meda i 3 limuna, a đumbir dodajte po želji, ovisno o tome koliko podnosite okus đumbira. Smjesu stavite u čistu staklenu teglicu i konzumirajte po jednu čajnu kašiku na dan.

Ako djeca odbijaju uzimati ovu smjesu, koristite manje đumbira zbog njegova “peckavog” i intenzivnog okusa ili smjesu dodajte u mlaki čaj koji djeca obožavaju.

Osim što jača imunitet, đumbir ublažava bolove, pomaže pri liječenju artritisa, smanjuje upale, a ubrzava i metabolizam. Ne zaboravite med uzimati isključivo drvenom ili plastičnom kašikom jer ćete s uobičajenom, metalnom, poništiti neka ljekovita svojstva meda. I nikada nemojte med, pa ni ovu smjesu, stavljati u vruće napitke već u mlake kako bi sačuvali sva ljekovita i antioksidativna svojstva ove namirnice.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.