VISOKO – PRVI GRAD U BIH KOJI ĆE IMATI JEDINSTVEN SIMBOL SJEĆANJA NA GENOCID

| 11/09/2015

visoko-oslikavanje-zidova-setnice

Prije nekoliko dana pisali smo o umjetničkom kolektivu HAD iz Visokog kojeg čini kreativni trio (Muhamed Bešlagić, Anel Lepić i Damir Sarač), te o njihovom novom projektu “Silence” (“Tišina”), a riječ je o oslikavanju zidova dužine 35 metara.

Radovi na izradi umjetničkih djela u wallcut tehnici u sklopu novoizgrađene gradske šetnice i Trga žrtava genocida u Srebrenici koji je u izgradnji, zvanično su počeli u srijedu, 9. septembra.

Novi projekat umjetničkog kolektiva HAD trenutno se realizira u samoj strukturi zida ručnim klesanjem, izbijanjem, rezanjem ili uz upotrebu električnih alata gdje zid to zahtjeva.

visoko had1

“Što se tiče ovog projekta koji smo pokrenuli, radi se o izradi portreta i figura sa ciljem da mi kao umjetnički kolektiv, damo svojevrstan poklon kako gradu Visokom tako i ostatku države. Također, cilj nam je da se skrene pažnja na stradanja u Srebrenici i patnju naroda kroz četiri godine rata, jer kako vrijeme prolazi sve se manje priča o Srebrenici i genocidu koji se tamo desio. Sa tehničke strane sve radove planiramo izvesti wallcut tehnikom za šta smo se opredijelili da nam bude likovni izražaj, a sama izrada se bazira na korištenju električnih alata, bušilica, brusilica, udarnih bušilica, uz naravno i upotrebu malo tradicionalnijih alata kojim smo do sada radili kao što su dlijeta i čekići”, ističe za ViPromo Anel Lepić, akademski slikar i jedan od članova kolektiva HAD.

visoko had3

Radove na zidovima sa velikom znatiželjom prate i brojni prolaznici, a realizacija projekta oslikavanja visočke šetnice trajat će zasigurno narednih par mjeseci.

Nakon završetka projekta, Visoko će zahvaljujući HAD-u biti prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će imati jedinstven i poseban simbol sjećanja na  Srebrenicu i 8.372 žrtve genocida, umjetničke radove uklesane u zidovima kao vječni pečat koji će svjedočiti o stradanju nedužnih ljudi.

Trga žrtava genocida u Srebrenici i gradska šetnica visočkoj čaršiji će dati jednu novu dimenziju, što je svakako pozitivno za stanovnike ali i brojne posjetioce kojima je Visoko već godinama zanimljiva turistička destinacija.

Ismar Imamović/ViPromo.ba

Objavljeno u: Hronika, Kultura

Komentari zatvoreni.