VIDEO:KAKO DO IZVORA CAPARIŠ ČIJA VODA PUNA JODA LIJEČI ŠTITNU ŽLIJEZDU

| 22/02/2018

Obzirom da se dosta raje javilo da im godi voda sa Capariša i da se osjećaju bolje, te da se niko nije žalio, ponavljam priču objavljenu prije godinu dana o ljekovitim svojstvima izvora “Capariš”. Zaista bi volio da se jave i oni kojima voda nije odgovarala kad je zdravlje u pitanju. Naravno, ako ima takvih. Snimili smo i video instrukcije kako do Capariša, jer tekst se proširio van Visokog i ljudi dolaze i traže. Krenuli smo sa naplatnih kućica, mjesta gdje se iz Zenice i Sarajeva sa autoputa dolazi na kružni tok za Visoko.

Pogledajte video i pročitajte tekst. Mnogima je bilo bolje, a niko se nije žalio da mu je od vode loše. I grlo kad zeza, jedna čaša vode popravi situaciju. Tokom snimanja bilo je promuklosti koja je nestala nakon ispijanja jedne čaše vode.

 

Izvorska voda puna joda i drugih, za zdravlje korisnih minerala smještena je malo iznad bivše kasarne “Matres”preko puta nekadašnjeg bazena. Mještani izvor zovu “Capariš”. Zašto Capariš? Većina ne zna. Neki vele da je to ime za vlažno zemljište. Jedan od bitnijih momenata za zdravlje je tvrdnja jedne ozbiljne gospođe koja je pijući vodu riješila problem sa štitnom žlijezdom. U novinama “Naš život” iz 1974. godine spominje se ljekoviti izvor “Capariš” te njegova ljekovita svojstva. Svi koji ovdje toče vodu su prezadovoljni njenim okusom i vele da niko nije imao nekih stomačnih i drugih problema. Da li je izvor “Capariš” dobio ime po ljekovitoj biljci Capparis spinosa koju doduše vezuju za Mediteran? Al’ ako ima joda, možda to odgovara ovoj vrsti biljke. Dobro bi bilo da se za svaki slučaj ovaj izvor bakteriološki ispita i da, ako je sve OK, dobijemo novi mamac za turiste. Inače, dobri poznavaoci zemljišta u ovom rejonu tvrde da su sve vode do Tičića ljekovite. O Tičićima je sve rečeno. Livade preko puta su nekad bile poznate po ekstra kvalitetnom grožđu, a rejon se zvao Vina. Sa druge strane ceste za Uvoriće se nekad crpila voda “Santa”. Bosanski kraljevi su vezani baš za nju. Gdje ima dima…

Lijepo je promijeniti vodu i minerale u njoj. Nije ista ona sa Vrutka, ona kod tunela Ravne i “Capariš”.

P.S. Kad smo mogli narandžu pretvoriti u PRTOKL jer je stizala sa naljepnicom iz Portugala, a narod ko narod skratio ime, možda je i Capariš dobio ime po biljci Capparis spinosa koju vezujemo za Mediteran, mada će se teško pronaći na livadama iznad.

Znači, kad prođete podvožnjak, Kovinu i dvije šine koje ništa ne znače na putu, osim možda testa za točkove, skrenite lijevo i nakon par stotina metara lošeg puta stići ćete do ljekovitog izvora “Capariš”.

Živi i zdravi bili.

 

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.