U VISOKOM OBILJEŽEN 11. JULI – DAN ŽALOSTI U BIH I 23. GODIŠNJICA GENOCIDA

| 12/07/2018

Jučerašnji program obilježavanja 23. godišnjice genocida nad srebreničkim narodom, započeo je u Kulturnom centru „Altindag-Visoko” u 19:30 sati, promocijom knjige „Kad osvaneš sam“, autora Emira Bektića.

Prilikom pada Srebrenice, jula 1995. godine, tad šesnaestogodišnji Emir Bektić, iz sela Bektići kod Srebrenice, sa ocem i ostalim muškarcima krenuo je šumama prema slobodnoj teritoriji. Na tom putu, u dva dana, bio je dva puta zarobljen, ali se, ipak, uspio spasiti. Strijeljanje je izbjegao ulaskom u posljednji autobus koji je prema Kladnju iz Potočara odvozio djecu i žene. Svoju filmsku priču, Emir je pretočio u knjigu „Kad osvaneš sam“.

Kada je 11. jula 1995. godine krenula velika ofanziva na Srebrenicu, Emir je sa porodicom morao napustiti svoje selo Bektiće. Majka i sestra otišle su u Potočare, kako bi našle zaštitu u bazi UN-a, a on je sa ocem, rođacima i komšijama krenuo šumama prema Tuzli.

Emirov otac je ubijen. Majka je umrla prije 19 godina. Osvane Emir svako jutro sam. Opisao je svoje doživljaje, kako se ne bi zaboravilo ono što se dešavalo bošnjacima nakon pada Srebrenice.

Nakon promocije knjige, koja svjedoči o užasima počinjenim nad nevinim žrtvama Srebrenice, u 21:00 sati uslijedio je i prigodan vjerski program Na trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Obilježavanju 11. jula, pored velikog broja građana koji nisu mogli sakriti tugu i bol, prisustvovali su i načelnica Općine Visoko mr.sci. Amra Babić, predsjedavajući Općinskog vijeća prof. Bajro Fejzić, pomoćnici Općinske načelnice, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Visoko 92, Amra Tahmaz i predsjednik ORVI Visoko, Sabahudin Brotlija.

Mladi visočki hafiz Hasib Mimić proučio je Ašere, a poslije uvodne riječi voditeljice, Adna Gurda, Harun Bahtanović i Džana Fazlić proučili su ilahije i time, na dostojanstven način, odali počast svim Srebreničanima stradalim kobnog jula, 1995. godine.

Press Općine Visoko

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.