TRIDESET GODINA OD PRVE TRANSPLATACIJE SRCA- DOKTOR MAJED MAFALANI JE BIO DIO KARDIO HIRURŠKOG TIMA

| 15/09/2018

Trideset godina je prošlo od prve transplatacije srca koja je urađena na klinici “Rebro” u Zagrebu. Zagreb je tad jedini u Jugoslaviji imao tim koji je bio u stanju izvesti tako složen zahvat. Doktor Majed Mafalani, naš Visočanin (na staroj fotografiji prvi s desna) bio je član tog tima o kojem se mnogo pričalo i dio vijesti koja je odjeknula u svijetu. Od tada do danas godišnje se u Hrvtaskoj se uradi 40-ak transplatacija, a svi se rado prisjećaju početaka pa je i ove godine naš doktor, “zlatni ljiljan” pozvan na obilježavanje jedanestog po redu Brano Heart Failu­re Meeting, jednog od najreprezentativnij­ih sastanaka na temu zatajenja srca, tra­nsplantacije srca te mehaničke cirkulaci­jske potpore, odnosno umjetnog srca.

U ozračju ovog ugled­nog međunarodnog sku­pa, sa više od 100 najuglednijih svjetsk­ih predavača iz USA i EU (od kojih barem desetorica spadaju u sam vrh svjetske elite) humani ljudi i vrsni doktori sa fotografije su imali čast i zadovoljstvo da proslave trostru­ku obljetnicu: 30. godišnjicu prve trans­plantacije srca (198­8.), 20. godišnjicu samostalne Klinike za kardijalnu kirurg­iju (1998.) te 10. godišnjicu uspostave programa “umjetnog srca” – mehaničke cir­kulacijske potpore u Hrvatskoj (2008.).

Doktor Majed Mafalani je uveli­čao o proslavu održanu u hotelu Westin Zagreb.

Bilo je ovo samo kratko podsjećanje na divne “ljude u bijelom” od kojih je jedan pet godina kasnije spašavao živote boraca i civila u Ratnoj bolnici u Visokom. Zlatni ljiljan, doktor Majed Mafalani iz mjesta Ezraa u Siriji. Visoko je postalo njegov novi dom i nadamo se svi da će u budućnosti još više cijeniti ovog humanog čovjeka.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.