STAZOM ISPOD PRLJUGE OD ZBILJA DO PRIJEKOG

| 06/03/2018

Šetači i mještani Zbilja i Plješevice hiljadu puta su prošli stazom ispod prljuge, ali nisu kontali šta je PRLJUGA u stvari. Najjednostavnije rečeno PRLJUGA je brdo, strmina sa lošim kvalitetom zemljišta sklonom eroziji i klizištima. I fakat je tako. Brdo zvano Kota je mnogo stabilnija i tu se nekad skijalo i sankalo. Niz prljugu je vjerovatno išlo teže. Ovih dana staza je prohodna sa par kriznih tačaka. Zemlja stalno klizi u Fojnicu i to pravi velike probleme. Od Kazaferovog mosta, alternativnu stazu je napravio RTV Canda. Mještani kažu sam. Možda je neko i pomagao. Helem, ta krizna tačka je blatnjava na slici iznad.

Blatnjava krizna tačka 2 je već standardna. Fotka iznad. Ima još jedna slična. Ostali dio staze je prhodan bez rizika. Jedino blato.

Ugodna šetnja do uključenja u ulici IV (četvrta). Osim smeća na obali rijeke sve ostalo je OK.

U blizini kuće pokojnog Strahinje dimnjačara Jovičića nema više uređene bašte i inovacija na vodi. Šteta. Sve je uništio zub vremena. Jedino ostaje sjećanje na učenike koji su u školu stizali ispod Prljuge. Kod profesora Veljka Mirića nikada nisu fasivali “parmake”. Najmanje dvica. Kažu da je profesor u šali govorio: “Bolje dvica umjesto keca. To čuva prozore od kamenica”.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.