ŠTA UDIŠEMO?

| 06/12/2018

S obzirom na to da su danas uočeni trendovi pada koncentracije zagađujućih materija čvrstih čestica PM10 u zraku koji su nastupili uslijed iznenadne promjene vremenskih prilika, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, u funkciji predsjednika Operativnog štaba, donio je odluku o ukidanju druge epizode “upozorenje”, dok i dalje na snazi ostaje prva epizoda “pripravnost” sa određenim mjerama u Kantonu Sarajevu.

Evidentan je problem zagađenja zraka, u Sarajevu, Tuzli, Zenici i brojnim drugim bh. gradovima. Posebno se to odnosi na sarajevsko-zeničku kotlinu. 

Zima i grijna sezona su u visočku kotlinu donijele magle i smog, zbog čega udišemo vjerovatno izuzetno zagađen zrak, među najzagađenijim u Evropi.

Mi u Visokom i ne znamo šta udišemo s obzirom da ne postoje nikakvi mjerni uređaji koji bi nam pokazali kakav je kvalitet zraka. Drugi makar znaju šta udišu pa mogu znati kad je potrebno ograničiti kretanje i boravak na otvorenom, jer nadležne službe mogu izdati upozorenje građanima u alarmantnim uslovima.

Uticaj ovakvog zraka na zdravlje može biti opasan jer je problem u tome što lebdeće čestice zbog svoje male veličine mogu kroz pluća prodrijeti direktno u krvotok, a štetne posljedice se mogu javiti već nakon kratkog izlaganja.

Situacija ni u toplijim mjesecima nije puno bolja, znamo i zbog čega.

Potrebno je napraviti sistemske promjene, ali prvi korak bi trebao biti bolji monitoring kako bi se mogle provoditi dalje mjere za unapređenje kvaliteta zraka. I naravno, potrebne su promjene svijesti o važnim stvarima. Nevažne nas ne zanimaju.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.