ŠTA DIJETE NASLJEĐUJE OD OCA, A ŠTA OD MAJKE?

| 14/03/2018

Genetičari su otkrili šta u najvećem broju slučajeva djeca nasljeđuju od roditelja.

Izrazito upečatljive crte lica, kao što su veliki nos ili uši, prenose se sa jedne na drugu generaciju, ističu genetičari.

Interesantan je podatak da se velike uši u najvećem broju slučajeva nasljeđuju od oca, a veliki nožni palac od majke.

Na koga liče

U narodu se često smatra da djevojčice češće liče na očeve, a sinovi na majke, a nauka se djelimično složila sa time.

Dječaci od majke nasljeđuju samo jedan x-hromozom koji je odgovoran za nasljeđivanje fizičkog izgleda, a očev x-hromozom je siromašan takvim genima.

Za razliku od dječaka, kod djevojčica je situacija nešto drugačija. Djevojčice dobijaju po jedan x-hromozom od oba roditelja, zbog čega postoje podjednake šanse da liče i na oca i na majku.

Boja očiju

Za boju očiju je takođe odgovorna kombinacija gena, a postoje određene zakonitosti: Roditelji sa izrazito tamnim očima ne mogu da dobiju plavooko dijete. Osobe sa smeđom kosom i očima mogu da gobiju dijete sa plavim očima, mada su manje šanse.

Ljudi koji imaju svijetlu kosu i oči u najvećem broju slučajeva imaju plavooku ili zelenooku djecu. Boja kose Za boju kose je takođe odgovorna kombinacija gena, pa i kod ovog nasljeđivanja postoje određene zakonitosti: Ukoliko su oba roditelja svijetle kose, dijete će naslijediti sličnu nijansu. Ako jedan roditelj ima tamnu, a drugi svijetlu kosu dijete će imati tamnu kosu, ili će imati “srednju” nijansu. Ako jedan od roditelja ima kovrdžavu kosu, velika je vjerovatnoća da i dijete ima takvu kosu.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.