ŠPIGLO I ČEŠALJ

| 02/08/2017

Ja u mene one žene, šta li je njojzi!? Neki dan mi donese ono špiglo i češalj što sam ja birvaktile noso i veli mi: Uzeire, mogo bi se ti meni opet počet uređivat ko prije, evo ti ovo špiglo i češalj pa ga turi u kaput, u lijevi džep đi si ga vazda držo. Kad ti se kosa pokvari da se moreš počešljat, a bome i pogledat ovu moju sliku kad sam bila mlada i kad si me svuđi sa sobom noso!

Šta ću češljat, nejmam ni dvije dlake na glavi!

Nek su ti uredne pa kolko god hin imaš!

Gledam ja ono špiglo i kontam, jesam ga se vala i nagledo, a sdruge strane u mene mi Fata kad je bila curom. Lijepa, majka je ubila. Vaku ja nju vidim i sad kolko god se izmjenila. Nije se ni bakamila. Veli mi jenom: Nisam se smjela ni u špiglo pogledat namah bi nana name zagalami, ne ogledaj se silazi lezet sa tebe, biva sjaj i ljepota.
Mi nismo imali nikakve kreme nit smo se mazali, nit bakamili.

U mene sestra zapali šibicu i malo obrve napravi i ben, a ja nisam smjela od babe, nešto meni nije dao, veli, eto te lijepa si, nemereš ljepša na dunjaluku bit.
Uzmemo krep papira pljunemo malo na njeg i natrljamo usne i obraze da se malo zarumene.

Ha bi nas babo vidio takve reci bi nam, haj sad nešto radite, kućete takve, eto vas ko one crne baje. Nemerete takve ić.

Kad se samo sjetim kako sam se birvaktile rikto. Naveče namjestim šop i da mi se nebi pokvario turim mrežu na glavu i tako zaspim. Kad bi je’na dlaka o’šla na stranu izvadim špiglo i vratim je sa češljom tamo đi joj je mjesto. Pantole na peglu mogo si se obrezat na nju, a cipele se sjaje i vazda čist rubac u džepu, ne bi se osekno s njim tamam da mi sve niz bradu curi. Što ti je mladost, a sad mi svejedno kakav sam god samo nek nisam prljav. Meščini nekad bi i u pidžami i šlafruku izišo i samo kaloše nazuo, a kamoli da se riktam, nejmam više rašta. Što ti je mladost pusta. Jah šta ćeš, sve u svoj vakat pa eto ti.

Iz Hadžibegove druge

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.