ŠOŠNJE- TRAŽEĆI KUĆU PORODICE HAJDUKOVIĆ

| 25/03/2018

Šošnje su raj na zemlji smješten pod nebeskom pučinom koja odašilje mir, spokoj i tišinu….

Nešto niže Podvinjci Bukovik, a naviše Dolovi, i naravno Bare i Lužnica. Može i Brezovik. Ne znam zašto naziv Šošnje. Asocira me na KROŠNJE i narodne nošnje i na još nešta… al’ imamo to i u Tramošnjiku. Šošnje su predivne u suncu i sa snijegom. Bliješti, ne može se gledat’. Još od Bukovika prema Lovačkom domu i stadionu pa još malo do silaza sa asfalta.

U vazdušnju banju i visinske pripreme poveli smo i Fejzu. Čovjek jal’ vidi stative odmah parada. Nešto mu baš ne ide uspon, ali je na snijegu ZMAJ. Poželio čovjek svog jarana i sve je uradio da ga nađe.

Jest’ da smo malo lutali, ali smo napravili par lijepih panorama, dok nas nisu uputili na Edhema.

Hranu smo dostavili na pravu adresu. Fotke nema namjerno. Naselje se zove Dolovi. Ovi “ispuni mi želju” bi morali navratit’. Ne idem u ovakve misije dok se dobro ne raspitam “sa strane”. I kad sam se “smrzo” na rečenicu da je sedmero djece više gladno nego sito, nije bilo dileme. Kućica od čerpića. Uslovi nikakvi. Edhem je na Birou. Ne traži. Žena mu je bolesna. Kako mi rekoše komšije, dvoje djece je u Domu.

Eto, mi smo navratili. Hvala Muhamedu, Vahidu, Elviru, Slavenu i Sabahudinu što su se priključili. Fala Mensuru što nas je sa hedijama ispratio na klizav put.

Ako se porodica bude ljutila zbog teksta, prepravićemo ga. Nismo htjeli pitati za objavu. Ne bi pristali. Znam da ima ljudi koji daju. Ovdje je najbolje hrana i eventualno da im se proba banja i WC osposobiti.

U povratku je nekako teret zvani tuga lagano klizio sa lica, a nada da će se pomoći ljudima, vraćala osmijeh.

Fotka sa naslovnice nema veze sa kućom u kojoj živi Edhem sa porodicom.

 

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.