FOTO: OTVORENA IZLOŽBA „ABDULAH EF. GANIĆ – ŽIVOT I DJELO”

| 09/12/2017

Izložba „Abdulah ef. Ganić – Život i djelo” autora dr. Ferid ef. Dautovića otvorena je u Zavičajnom muzeju Visoko.

Izložbu je otvorio Senahid ef. Uzunović, glavni imam MIZ Gračanica, a prisutnim su se obratili Elvedin Šabanović, direktor Zavičajnog muzeja i Ibrahim ef. Hadžić, glavni imam MIZ Visoko.

Autor izložbe dr. Ferid ef. Dautović je također i autor knjige o Abdulahu ef. Ganiću, što je ujedno njegova peta knjiga o bosanskim alimima.

“Abdulah ef. Ganić jedan je od naših poznatih bosanskih alima. On je zaslužio da se o njemu napiše jedna knjiga kakvu sam ja napisao, zbog toga što je on obilježio svoje vrijeme, različitim aktibvnostima, posebno na ovom muslimanskom prerodu i očuvanju identiteta i islamskog i vjerskog i nacionalnog. Abdulah ef. Ganić je radio u jednom vremenu u kojem puno toga nije bilo dozvoljeno niti slobodno da se radi na način na koji danas osjećamo slobodu i mogućnosti da radimo i djelujemo. Pedesetih godina je bilo zabranjeno učiti sufaru, zabranjeni su mektebi, a on je i u takvim okolnostima pokušavao da iznađe mogućnosti, načine, prostore, kako okupiti djecu i kako ih poučavati.

On je nalazio puta i da sufare sam prepisuje i njegovi učenici da ih prepisuju i da ih mogu djeca koristiti. On se borio i bio je jedan od avangardista borbe za vraćanje sufara, učenja arapskog pisma i Kur’ana u mektebe. Iza njega je ostala jedna velika arhiva koja je identična nekim institucijama koje bi trebale čuvati takvu vrstu arhiva. On je čuvao bukvalno sva pisma, svu korespodenciju koju je imao sa tadašnjom Islamskom zajednicom, u kojoj ga obavještavaju o puno događaja koji se dešavaju u to doba”, kazao je između ostalog autor izložbe dr. Ferid ef. Dautović, te istakao da je Abdulah ef. pisao i na arebici i latinici, i da je pisao pjesme, odnosno brojne ilahije i kaside.

Promociju izložbe su organizirali Medžlis Islamske zajednice Visoko i Medžlis Islamske zajednice Gračanica, a istu je moguće pogledati do nedjelje.

Promocija knjige „Abdulah ef. Ganić – Život i djelo” autora dr. Ferid ef. Dautovića, bit će upriličena u nedjelju, 10. decembra u Velikoj sali Općine Visoko s početkom u 19 sati.

Promotori će biti prof. dr. Hilmo Neimarlija i akademik Enes Karić.

FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE KLIKOM OVDJE

Objavljeno u: Hronika, Kultura

Komentari zatvoreni.