RODITELJI DJECE IZ OSNOVNE ŠKOLE U PORJEČANIMA UPUTILI ZABRINJAVAJUĆI APEL

| 05/09/2018

Moje selo, moje djetinjstvo, moje uspomene… Ipak, najjača je želja da se pomogne maloj raji pa makar to neko iskoristio za izborne ili predizborne poene. Dok sam još komunicirao sa “Melkinim malim”, danas prvim čovjekom MZ Porječani, shvatio sam da tinja problem oko ograde za dvorište. U zadnje vrijeme preopširnost obrazlaganja me je udaljila od komšijske komunikacije, pa ću da prenesem mejl From: Zabrinuti Roditelji [mailto:porjecanizadjecu@gmail.com] . Ko god je, moj je i znam da problema oko škole ima, pa šta bude neka bude. Valjda nisu neke političke fore i ubiranje glasova. Znam da razne Laude piče pokraj škole jer ograde nema, pa ću se fokusirati na taj problem(evo fotke sa otvaranja gdje se vidi blizina ceste) a zabrinuti su ih naveli još.

Dakle uz izvinjenje zbog privatizacije predstave(slabost na moje Porječane bez I), prezentiram šta zabrinuti roditelje vele i upiru vjerovatno prstom u ZDK vlast, ministre i ostale:

Poštovana gospodo,

Zaista smo iznenađeni činjenicom da je protekla godina dana od naše molbe-apela za rješenje bezbjedonosne situacije naše djece, odnosno od skretanja Vaše pažnje na nedostatak koji je u Vašoj nadležnosti i obavezi za rješavanjem, a sve naravno prije nastanka negativnih slučajeva.

Dozvolili ste/ smo da započne još jedna školska godina, a da nismo / niste  osigurali minimum bezbjedonosnih uslova za odvijanje nastave u navedenoj školi i to da je stvar tragičnija u samom tzv. školskom dvorištu da ne govorimo o prevozu odnosno putu djece od udaljenih mjesta do navedene škole.

Nadamo se da Vaš posao shvatate ozbiljno i radite odgovorno, te s tim u vezi još jednom molimo i apelujemo na sve Vas koji možete doprinjeti rješavanju nedostatka da to i uradite u skladu sa Vašim mogućnostima i ovlastima, a sve prije nego da bude kasno.

Naravno, za sve one koji nisu upoznati sa navedenim činjenicama molimo da se na licu mjesta uvjere.

Srdačni pozdravi

….

Tako piše u novom pismu svim koji mogu pomoći, a evo da se podsjetimo i starog u kojem je upozoravano na opasnosti.

Poštovani,

Ovim putem Vam se obračamo kao grupa roditelja i savjesnih mještana, a prije poduzimanja radikalnih postupaka i mjera, a sve u cilju zaštite univerzalnih vrijednosti a to su ŽIVOT i DJECA.

Naime, dugi niz godina naša djeca pohađaju Osnovnu školu “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre – podružna škola Porječani gdje:

– lokalna frekventna saobraćajnica prolazi kroz školsko dvorište

– školsko dvorište nije ograđeno

– svakodnevna pojava oko škole su domaće i divlje životinje, psi lutalice i sl.

– stara školska zgrada u ruševnom i opasnom stanju i sl.

Ukratko sigurnosna, bezbjedonosna i zdravstvena situacija DJECE dovedena je do maximalnog nivoa opasnosti, to znači da je krajnje vrijeme za reakciju na adekvatan način prije nastajanja negativnih događaja.

Postavlja se pitanje:

Zašto nema ograde oko škole – školskog dvorišta?

Odakle saobraćajnica kroz školsko dvorište i to da stvar bude još gora ispred ulaza u školu?

Zasto djeca nemaju min.bezbjednost u školi i oko nje?

Ko je odgovoran za navedeno stanje?

……

Mi roditelji svoj dio odgovornosti priznajemo i snosimo na način što dugi niz godina dopuštamo da naša djeca pohađaju školu u takvim uslovima i okolnostima, ali je to naša zakonska i moralna obaveza.

Isto tako poštovana Gospodo je i Vaša zakonska i moralna obaveza da obezbjedite nas i našu djecu od što je moguće više faktora koje mogu ugroziti kao što smo na početku rekli univerzalne vrijednosti a to su ponavljamo ŽIVOT i DJECA.

Molimo medije da široj javnosti prenesu navedeni problem, a od nadležnih Ministarstva, Uprava , Direktora, Općina, Inspekcijskih organa i svih onih koji na bilo koji naćin mogu doprinjeti rješavanju navedenog problema zahtjevamo HITNO reagovanje.

Takođe, pozivamo sve Vas da se o navedenom problemu ako imate potrebe i lično uvjerite na licu mjesta.

Unaprijed zahvaljujemo na reakcijama

Srdačan pozdrav.

PODSJETNIK NA FOTOGRAFIJE SA OTVARANJE NOVE ŠKOLE POGLEDAJTE KLIKOM OVDJE

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.