KAKO ‘RESETIRATI’ NAŠ UM?

| 12/04/2018

sreca1

Patite od previše razmišljanja i mentalnog nereda? Evo kako tomu možete stati na kraj zbunjenost, psihička zagušenost, preopterećenost informacijama… u svojem modernom i užurbanom svijetu često osjećamo samoću, kaos i stres. Naš um radi prekovremeno. Kako se boriti protiv toga?

Bistrina nije postignuće, ona je nešto što svi već posjedujemo, ona je prirodno stanje našeg uma, naša ‘tvornička postavka’. No praznovjerno razmišljanje – primjerice, ono što mi ili društvo vjeruje da je istinito – može stati na put jasnom viđenju stvari. Međutim, možemo se vratiti na tvorničke postavke i početi razmišljati bistro.

BUDITE SVJESNI PRAZNOVJERNIH MISLI

Postoji rašireno kulturno uvjetovanje zbog kojega pogrešno smatramo da nam bistrinu donosi razumijevanjeonoga za što znamo da je istina – tzv. praznovjerno razmišljanje. Primjerice, u 19. stoljeću nosili su se buketići cvijeća kako bi se odagnala kolera. Takve misli upravljaju svime u što vjerujemo i što činimo. No živimo u svijetu u kojem sami stvaramo vlastiti jedinstveni doživljaj stvarnosti putem svojih trenutačnih misli. Što nam se više ‘praznovjernih’, pogrešnih misli rađa u glavi, to je manje bistrine.

OJAČAJTE SVOJ PSIHOLOŠKI IMUNITET

Baš kao što imamo refleks izbjegavanja bola kada dotaknemo vruću tavu, rođeni smo i s refleksom povlačenja od psihičke boli – tako i djeca čas urlaju, čas se veselo smijulje. Odrastajući, naučilismo savladati takvo ponašanje, pogrešno smatrajući da doživljavamo nešto veće od vlastitih misli. Vježbajte predano razumijevanje svojih misli. Dopuštate li da vam misli diktiraju osjećaje?

RAZMIŠLJAJTE IZNUTRA PREMA VAN

Pravi izvor glavnine stresa je pogrešno vjerovanje da smo prepušteni na milost i nemilost svemu drugome osim svojim mislima. Kada pomislimo da doživljavamo nešto izvan svoje percepcije, um nam se puni i ubrzava. No, kada shvatimo da ne treba razmišljati izvana prema unutra, nego iznutra prema van, razina stresa automatski će se početi smanjivati.

OKRENITE SE PREMA NEPOZNATOM

U potrazi za rješenjima često posežemo za poznatim – za idejama koje smo već iskusili. No svježe i inovativne ideje dolaze iz nepoznatog. ‘Praznovjerno’ razmišljanje nepoznato poistovjećuje s opasnim. Kada dopustimo umu da se razbistri, otvaramo se prema novim perspektivama.

PRESTANITE SE PREVIŠE TRUDITI

Da biste postigli bistrinu, ne trebate ništa raditi. Vanjska intervencija može omesti rad autokorekcijskog sustava našeg uma i njegov povratak na ishodišnu točku bistrine. Nisu uvijek potrebne velike promjene ili pokušaji kontroliranja naših psihičkih stanja ili emocija za koje mislimo da bi nam trebale.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.