RAZDRIJEMUŠA, DOČEKUŠA, RAZGOVORUŠA, NADOLIJEVUŠA, SIKTERUŠA…

| 07/02/2018

Vjerovatno smo prvaci svijeta u davanju čudnih imena svemu, pa i kafi.

Ako bi nas neko sa strane slušao dok pijemo razdrijemušu, dočekušu, razgovorušu, nadolijevušu ili sikterušu, mogao bi pomisliti da smo prgav i neotesan narod koji svoje najbliže gosti na neprimjeren način. Opet, ko god da je bio u Bosni, a nije iz Bosne, tvrdi kako je rijetko gdje bio dočekan kao ovdje.

Nama, istina, isprazno tepanje teško ide od ruke. Kurtoazija nam nekako nije najbolja strana.To valjda što smo navikli na osoben način biti otvoreni.

Vještiji smo u dobronamjernom podrugivanju. Može nam se desiti da pretjeramo, ali kome se, uostalom, to ne dešava. Ipak, daleko više je onog finog, očinskog, majčinskog, sestrinskog, komšijskog ili prijateljskog šaljenja. I, naravno, na vlastiti račun. Da bismo se nasmijali, opustili, a ponekad da doskočimo “hladnoj atmosferi”, do koje, brate, nikom nije pretjerano stalo.

Naravno da to onda najbolje ide uz jednu od gore pobrojanih bosanskih kafa.
Možda zvuči paradoksalno, ovo je u ostalom zemlja paradoksa, valjda je zato tako lijepa, ali Bosanci i Hercegovci će se dobronamjerno našaliti samo s nekim koga vole, poštuju i cijene.

Tako se i mi našoj pravoj bosanskoj kafi zapravo “udvaramo” i dajemo joj posebna imena. Mogu ona zvučati grubo, ali naša su.

A, osim toga, nek se brate zna koja je koja kafa. Da ne bude zabune i ne daj Bože kakvog nesporazuma.

Adis Hasaković

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.