POZITIVNE REAKCIJE GRAĐANA NA NOĆNI RAD APOTEKE “NERA”

| 15/08/2013

visoko-apoteka-nera-nocni-rad

Na osnovu Saglasnosti koju je dala Služba za privredu, razvoj, budžet i finansije Općine Visoko, privatna zdravstvena ustanova Apoteka “Nera” u ulici Branilaca u Visokom, prije tri dana je započela 24-satni rad uključujući i praznike.

“Pošto smo mi zdravstvena ustanova koja ima odgovarajući broj farmaceutskih timova, možemo po Zakonu prihvatiti taj rad od 24 sata. Taj rad iziskuje velike napore i troškove, po pitanju nadoknade za noćni rad magistra farmacije, po pitanju utroška električne energije, u zimskom periodu dodatnog grijanja, po pitanju obezbjeđenja koje je pojačano u noćnim satima, sve to iziskuje dodatne materijalne troškove i možda sa nekog ekonomskog aspekta to i nema opravdanja. Ali, pacijent je uvijek broj 1 u zdravstvu i mi smo vođeni medicinskom etikom opredijelili se za ovaj način rada. Pošto sam ja organizovala dežuru i davne 1984. kad je ovom gradu bilo naređeno da ima 24-satni rad u apotekama zvbog Olimpijade, ovo doživljavam kao neki ponovni izazov u svojoj 36-oj godini radnog staža i počela sam lično ja sa dežurama da bih mogla vidjeti svu težinu, opravdanost i sve lijepe i loše stvari noćnog rada”, kazala nam je Prim. mr. ph. Nermina Omerbegović, magistar farmacije.

U protekla tri dana bilo je nekoliko pacijenata koji su posjetili apoteku u noćnim satima. Već duži period postojala je potreba za apotekom u Visokom koja će raditi 24 sata dnevno pa je ovo zaista jedan pozitivan potez kako nadležne Općinske službe tako i menadžmenta apoteke “Nera”.

visoko-apoteka-nera-2

Općine kao što su Ilijaš ili Kakanj odavno imaju dežurne apoteke pa su građani bili primorani da u kasne sate traže lijek izvan Visokog. Možda ljeti to i nije predstavljalo problem, ali tokom zime, po klizavom i maglovitom putu nije lahko “tumarati” po Ilijašu i Kaknju.

Nakon kraćeg saopćenja za javnost press službe Općine Visoko o noćnom radu apoteke “Nera”, javnost poprilično nije upoznata da je uvedena dežura, međutim reakcije građana su jako pozitivne. Inače su Visočani zadovoljni uslugom ove apoteke a činjenica da se pomoć farmaceuta može potražiti i u kasnim satima mnoge je obradovala. Posebno će ovo biti plus tokom zimskog perioda kada su prehlade, gripe i povišene temperature u mnogome zastupljene.

Ipak, dežurna apoteka je nešto poput ambulante hitne pomoći i ako slučaj nije hitan i ne može pričekati jutro, onda je zaista dobro što i tokom noći možemo potražiti pomoć ljekara a onda i farmaceuta.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.