POGLED PREKO RAMENA: OSMIJEH NAVRAĆA U GRAD

| 04/02/2013

Uz grivu vetra poleći, sa svojom senom naći sklad. Sudbinu sebi proreći, i biti povod ponekad, da osmeh navrati u grad.

visoko-osmijeh

PONEDJELJAK 28.01.

IDI IDI NESANICE…

Pazarni dan sa malo snijega u fazi topljenja i suncem koje malo malo, pa se fakat pojavi. To znači da je temperatura u plusu i da se manje loži. Inače su zbog obilnog smoga zagušljivca, stanovnici visočke kotline oboljeli od nesanice. Ne treba nam displej. MI VIDIMO ŠTA UDIŠEMO. U stvari za sve su krive ptice. Kašalj od zagađenja im se pojača noću tako da se ni mačak februarac ne čuje. Svima podočnjaci do asfalta, a asfalt k’o goblen. Malo, malo rupa. Valjda ova so protiv leda na cestama uradi svoje ili bure drži vodu dok majstori odu. Mislim na one kopače novoasfaltiranih ulica i njihovu naknadnu sanaciju. Što se ptica tiče, njima u zdjelice na dimnjake valja sipati „bronhostop“. Rukomet nam se popunjava visočkim zaboravljenim asovima koji će dobro doći, a što se politike tiče, k’o biva će u SDP uvesti Povjereništvo. Čisto sumnjam, jer sa viših nivoa su davno zaboravili na visočki SDP. A bilo ih je nekad 9 u vijećničkim klupama. Tad je Zlaja redovno navraćao u čaršiju podno Visočice.

UTORAK 29.01.

MIJENJAJ IVO!!!

Pukla priča da Ivo Ištuk preuzima NK Bosnu. Dobro je ako je tako. Dobri poznavaoci sporta ipak su sa skepsom primili vijest. Znaju oni da Ivo najbolje funkcioniše u sređenoj sportskoj sredini gdje novac nije problem. A ovdje se nabrala dugovanja prema svima. Težak zadatak i ako ga se prihvati. Niko još nije napunio žutoljubičastu rupu bez dna.

visoko-ivo-istuk

Taksisti su bili meta inspekcija. Ima ih svakakvih. Neko šljaka na divljaka, neko lovi u mutnom a ostali se bore za svoju koru hljeba legalno. Uvijek se sjetim trgovačkih marifetluka sa onim vaganjem voća i onim: „Možel’ malo jače od kile?“ Kad su potrefili na ters taksistu isti im je rekao: „Ne može? To ti ga dođe k’o da ti hoćeš u Moštre, a ja te kod Okolišća pitam, može li do Kaknja?

SRIJEDA 30.01.

KUTARISAVANJE PAŠČADI

U sred srijede gledam neke cifre u vezi zbrinjavanja lutalica u Prači. Ne bih koga da uvrijedim, ali k’o da su oni ratovali četiri godine. Cifra po cuki k’o boračka penzija ili invalidnina. Ma možda sam samo pobrkao cifre. Na kraju krajeva pas je najbolji čovjekov prijatelj. Žena je na odličnom drugom mjestu.

Put sa betonskog mosta do Čekrčića (Čekrekčija) poprilično nevidljiv. Za pješake naravno. Gaze djeca do škole malo trotoarom, malo cestom. A trotoar il’ pod snijegom, il’ poplavljen, il’ zarast’o u šiblje. Prošle godine smrtno stradalih i povrijeđenih na toj dionici. Pokušajmo riješiti ovu enigmu nadležnosti. Nisu u nas vozači loši. Nisu ni gromovi, jer grom malo malo pa spuca u drvo, a mi se po gradu kucnemo tek toliko da majstori imaju šta zafarbat, a mi se mimo fejsbuka priupitat „Đe si? Šta ima?, kad nam se neko „prisloni“ zbog propale kočnice ili priče na mobitel.

visoko-cekrcici

ČETVRTAK 31.01.

PRIMOPREDAJA

Moralo se i to jednom desiti. Povodom ispraćaja u penziju dosadašnjeg direktora profesora Džemala Salihspahića, te primopredaji dužnosti između njega i profesora Dženana Handžića, novoizabranog direktora ove škole, u amfiteatru Medrese upriličena svečanost. Sjajna je ta Medresa. Uz Franjevački samostan stroga visočka pozitiva. Dženanu puno sreće i manje strogoće.

visoko-medresa-primopredaja

MOJ JARAN RIBAR

Teško ga je naći nakon političke apstinencije. Od mosta u Kaknju il’ je uzvodno il’ malo nizvodno. Popravila mu se krvna slika. Trigliceridi normala, pritisak k’o u bebe. Pitam ga za izlaz iz krize. Kakva ba kriza? Nema krize dok riba grize, pojasni mi bivši narodni tribun.

PETAK 01.02.

BANKE

Malo malo neka banka promijeni poslovni prostor. Cilj je bolje pozicioniranje za nove klijente. Evo recimo u Vakufskoj banci struju možete platiti i nakon zatvaranja „Valtera Semića“ i to bez da vam uzmu harač k’o u pošti. BBI banka će za koji dan proraditi preko puta općinske zgrade. Otišli iz PC „Vizija“.

visoko-banke

Nema bankarskih kriza, ali ako se dese treba pročitati jednu poučnu priču koja ide parafrazirano ovako:

Doselio Mujo u Taukčiće i za milju maraka kupio konja od gazde sa imanja iz Vratnice. Gazda je obećao isporuku za par dana.
Susret njih dvojice za par dana izgledao je ovako: “Žao mi je Mujo, konj je krepao.”
Mujo: “Dobro, vrati mi milju.”
Gazda: “Žao mi je, ne mogu, već sam to potrošio.”
Mujo iskulira pa reče: “Onda mi donesi krepanog konja. Iskopaj ga. Ne tiče me se.
Gazda: “Zašto?”
Mujo: “Raspisaću lutriju!”
Gazda: “Ne možeš ba to napraviti!”
Mujo: “Mogu. Prati i uči. I ne govori nikom da je krepo.”
Mjesec dana kasnije gazda sretne Muju i pita ga šta je bilo.
Mujo: “Raspisao sam lutriju. Uplatni listić je bio 20 KM prodao sam ih 500 i zaradio 9.980 KM”
Gazda: “I niko se nije žalio?”
Mujo: “Samo lik koji je dobio. Vratio sam mu 20 KM”
Mujo sada radi u banci. Ne u Visokom, ali je visokopozicioniran zbog zaključka koji je donio. 

Problem uvijek krene od nekog konja, a banke samo rade svoj posao…. i eto krize…

SUBOTA 02.02.

BUDŽET USVOJEN, VALJA GA ZAVRTIT

Vijećnici iz sivih klupica pokazali sinergiju i društvenu odgovornost. Budžet usvojen 18:7. Mnogi kritikovali, ali digli kartončić „ZA“. SBB i SDP svako na svoj način podigli kartončiće PROTIV. Nema osnova za poslovicu: „SIT“ „GLADNOM“ NE VJERUJE. Prvo materijalna baza, onda duhovna nadgradnja. Sve to malo rigidno zvuči. Mada, demokratija je isto što i demokracija. I što reče Platon Aristotelu, samo da ova demokratija prođe, pa da opet živimo k’o ljudi.

visoko-vijece-feb

RUKOMET

Opet smo poraženi. Ovaj put nije bila prijateljska tekma. Slažemo dobru i osiguranu ekipu koja izgleda k’o Lejkersi u NBA u posljednje vrijeme. Iz Dohe se javio Amir Čakić. Majstoru fale Luke, al’ veli da će se navići.

NEDJELJA 03.02.

INSTANT SNIJEG

Malo kiša malo snijeg ali brzotopeći „agen“. Makar će malo pročistiti zrak, ozdraviti ptice i smanjiti kašalj nesanice.

Za kraj ne nasjedajte na napucane reklame sa televizije ili oglase. Zamislite oglas: Prodajem vikendicu sa pogledom na budućnost. Kupite vikendicu, izađete na balkon i preko puta vidite groblje. I za kraj: Vodite ljubav a ne rat. A možete i oboje – vjenčajte se. Šala- mala.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.