OVE NAMIRNICE IZBACUJU NIKOTIN IZ ORGANIZMA

| 08/05/2017

Pušenje je štetno za zdravlje i toga smo svi svjesni.

Međutim, i pored toga, neki ljudi ne mogu da se oslobode ove navike. S druge strane, ako ste godinama bili pušač i uspjeli da ostavite cigarete, posljedice konzumiranja nikotina mogu trajati godinama.

Pušenje smanjuje količinu vitamina C, E i A. Ovi vitamini mogu zaštititi pluća od oštećenja, pa i kada prestanete da pušite, obavezno u vašu ishranu uključite i namirnice bogate ovim vitaminima.

1. Brokole su bogat izvor vitamina C i B5. Također, pomažu i u gubitku tjelesne mase, a dobar je i za trudnice.

2. Sok od narandže, također, je bogat vitaminima C, i ubrzava metabolizam vašeg tijela. Ukoliko redovno jedete naranče, manje ćete patiti od stresa.

3. Sok od mrkve je dobar za kožu, koju nikotin, također, oštećuje. Osim toga, ovo povrće obiluje vitaminima A, C, K, i B, prenosi Avaz.

4. Špinat je najbolje tamnozeleno lisnato povrće jer, ne samo što je bogat vitaminima nego sadrži i folnu kiselinu.

5. Nar podstiče cirkulaciju krvi. Stoga, ako želite da smanjite potrebu uzimanja nikotina, jedite nar. Pored nara, pušačima se preporučuje da jedu i kivi.

6. Voda je odličan saveznik u borbi protiv pušenja. Prema mnogim istraživanjima, ako želite da ostavite cigarete i smanjite nivo nikotina u organizmu, pijte puno vode jer pušenje dovodi do dehidracije.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.