OČISTITE TIJELO I NAPUNITE BATERIJE ČAJEM OD KOPRIVE

| 15/05/2018

caj od koprive

Ljekovita svojstva pripisuju se žarnoj koprivi. Bogata je željezom, a i prvi je odabir kod teškoća pri mokrenju. Spada u samoniklo bilje, iznimno je rasprostranjena, a ljekovita svojstva pripisuju se žarnoj koprivi. Otporna je na sušu i dominantna je na napuštenim područjima gdje joj je omiljeni prostor rasta.

Ova tvrdoglava biljka bogata je željezom, a zbog velikog sadržaja kalija lagani je diuretik, pa je prvi odabir kod teškoća pri mokrenju. Djeluje protuupalno, a zbog obilja minerala i vitamina dobra je u redovitoj prehrani, iako je češće koristimo za pripremu čaja. Za čaj se koristi list i korijen, a ističe je opor i trpak okus.

Kopriva ima velike količine C-vitamina te flavonoida, klorofila, lecitina, fitosterola, biljne sluzi, enzima i tanina. Koristi se i za pripremu soka kako se ne bi izgubili termolabilni nutrijenti.

Ako se kopriva koristi svježa, bilo za pripremu čaja ili kao sastojak salata, potreban je oprez. Kopriva, naime, sadrži mravlju kiselinu koja je najotrovnija organska kiselina. Stoga se sok ipak treba kratko zagrijati i razrijediti vodom, a salatu treba pripremati samo od mladih izdanaka koje po želji također možemo uroniti u vruću vodu prije konzumiranja.

(Olja Martinić, slobodnadalmacija.hr/Hayat/FOTO: ilustracija)

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.