OČEKUJU LI NAS ZA VIKEND VEĆE SNJEŽNE PADAVINE

| 07/12/2017

U petak, 8.12.2017., prije podne prognozira se naoblačenje u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne prije podne magla. U drugoj polovini dana naoblačenje u cijeloj zemlji. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana kiša u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne i u Krajini. U noći na subotu jače naoblačenje sa zapada će usloviti obilnije padavine i pad temperature zraka. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i -1°C, na jugu do 3°C, a u Krajini i do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14°C.

U subotu, 9.12.2017., se prognozira veća promjena vremena. Sa dolaskom jačih padavina sa zapada temperature zraka u naglom opadanju i očekuje se jak snijeg ili susnježica. Prije podne u dijelu centralne i na istoku Bosne je izgledna kiša koja će od sredine dana preći u snijeg. U Hercegovini prije podne kiša. Od poslijepodnevnih sati, padom temperature zraka, na sjeveru i istoku Hercegovine se očekuje snijeg. Izgledno je formiranje novog snježnog pokrivača u visini od 15 do 35 centimetara. Prestanak padavina u noći na nedjelju, prvo u Krajini i postepeno prema istoku zemlje. Prije podne jako jugo u Hercegovini i istoku Bosne, koje će u drugoj polovini dana oslabiti i promjeniti smjer na sjever. U ostatku zemlje već prije podne vjetar mijenja smjer na sjeverozapad umjerene jačine. Temperatura zraka prije podne većinom između 0 i 6°C, na jugu zemlje od 8 do 13°C. U drugom dijelu dana temperatura zraka u opadanju.

U nedjelju, 10.12.2017., prije podne se prognozira oblačno na istoku zemlje, gdje će ujutro padati slab snijeg. U većini krajeva smanjenje oblačnosti. U drugoj polovini dana će preovladavati sunčano sa malom do umjerenom naoblakom. Od večernjih sati novo naoblačenje sa juga u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Vjetar slab, u noći na ponedjeljak jačanje juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -12 i -6°C, na jugu zemlje od -5 do -1°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i 0°C, na jugu zemlje do 4°C.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.