NOVE METODE RADA SA KORISNICIMA USLUGA BIROA VISOKO

| 09/08/2018

Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona – Biro Visoko, priprema tehničke uvjete za uvođenje novih metoda rada sa korisnicima usluga, nezaposlenim osobama i poslodavcima, au cilju unapređenja funkcije savjetovanja nezaposlenih osoba i posredovanja u zapošljavanju.

Ovih dana je pušten u rad šalter Biroa na kom će nezaposlene osobe vršiti redovno javljanje. Šaltersko poslovanje je uslov za razvoj i primjenu novih metoda rada, jer se njime odvaja brza administracija od savjetodavnog rada. Prvi efekti šalterskog poslovanja se već osjete. Nezaposlene osobe koje dolaze samo na redovno javljanje dobiju brzu uslugu jer ne moraju čekati u redu, dok su s druge strane savjetodavci rasterećeni ovog dijela posla u mogućnosti odvojiti više vremena za savjetodavni rad i osobe koje se prvi put prijavljuju na evidenciju nezaposlenih.

Također, planirane su i promjene u organizaciji rada Biroa u smislu razdvajanja poslova brze administracije, rada sa nezaposlenim osobama i rada sa poslodavcima. Istovremeno se u saradnji sa njemačkom konsultantskom kompanijom GOPA, sa kojom Služba ima zaključen Memorandum o saradnji, provodi edukacija savjetodavaca i evidentičara, kako bi se osposobili za promjene u organizaciji i primjenu novih metoda rada.

Na evidenciji Biroa Visoko trenutno se nalazi oko 6500 nezaposlenih osoba. Trijaža na stvarno nezaposlene tj. aktivne tražioce posla i osobe koje su na evidneciji radi ostvarivanja nekih drugih prava po osnovu nezaposlenost je prioritetna aktivnost kojom se bavimo već izvjesno vrijeme, međutim nedostatak tehničkih uslova itekako usporava ovaj zahtjevan i dugotrajan proces. Ažuriranje podataka i razvrstavanje nezaposlenih osoba na aktivne i pasivne tražioce posla je osnovni preduslov za unapređenje funkcije posredovanja u zapošljavanju, stoga ovoj aktivnosti dajemo prioritet nad ostalima. Svakako treba istaći da uspješno posredovanje zavisi i od faktorana strani poslodavaca, a tiču se uslova rada koje nude radnicima.

Nastojimo u postojećim zakonskim okvirima i uslovima tržišta rada unaprijediti rad Biroa, što jeste teško, ali nije nemoguće ukoliko imamo barem tehničke uslove. S druge strane, na ovaj način se pripremamo za nadolazeće reforme u oblasti zapošljavanja.

Biro rada Visoko

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.