NAPITAK OD CIMETA I MEDA ZA PRIRODNU DETOKSIKACIJU

| 07/11/2018

Postoji puno stvari koje mogu donijeti toksine u vaše tijelo. To su na primjer, hemikalije ili bakterijski elementi kojima smo okruženi, koji se nalaze u hrani, vodi i sličnim izvorima. Ali, neki toksini nastaju od procesa koji se obavljaju u samom tijelu, to su nusproizvodi poput amonijaka i mliječne kiseline.

Ovi toksini izbacuju se zahvaljujući sistemu organa za izlučivanje, u koje spadaju bubrezi, jetra i debelo crijevo. Mada, iako je organizam sposoban da se sam izbori sa ovim toksinima, to ne znači da mu ne treba pomoći, s vremena na vrijeme. Cimet i med su lako dostupni sastoci koji čiste tijelo od toksina, piše Prirodno i zdravo.

Šta je tačno detoksikacija?

U kontekstu ishrane, detoksikacija je kratkotrajna dijeta, koja ima za cilj da smanji unos toksina i poveća konzumiranje antioksidanata i drugih hranljivih materija koji ubrzavaju proces izbacivanja otrova iz organizma. Glavni benefit koji imate od detoksikacije je upravo, rasterećenje tijela od toksina. Iako taloženje toksina u tijelu nema veze sa nekom specifičnom bolesti, može izazvati glavobolje, pospanost, umor i poteškoće sa koncentracijom.

Glavni motivator za detoksikaciju je upravo želja da se osjećamo bolje. Često, osobe koje su na detoks dijeti, kažu da imaju više energije, bolje se koncentrišu, imaju ljepšu kožu i bolje varenje. Nema svaki detoks metod isti cilj ili rezultate, ali generalno, možete očekivati takav ishod.

Po čemu su med i cimet posebni?

Med ima interesantna svojstva, koja ga čine odličnim kandidatom za pročišćavanje. Nizak pH nivo, gustina i hidrogen peroksid koji nastaje od njegovih enzima, daju medu nekoliko antimikrobskih svojstava. Med možete nanijeti na rane ili opekotine. Med je poznat i po poboljšanju stanja proširenih krvnih sudova. Normalnim konzumiranjem meda nećete izlečiti visok krvni pritisak, ali će se poboljšati protok krvi i cirkulacija do organa, a osim toga, med je prijatnog ukusa.Cimet, kao i med, ima antimikrobska i antiparazitska svojstva. Neka istraživanja ukazuju na to da cimet može smanjiti nivo šećera u krvi i ublažiti upalu, a može i ubrzati zacjeljenje rana (samo ga nemojte nanositi direktno). Kada u to dodate i antioksidantska svojstva cimeta, jasno je zbog čega je ovaj začin idealan kandidat za detoks piće.

U studijama vršenim na životinjama, cimet i med su se pokazali korisnim za održavanje tjelesne težine. U prvom istraživanju, otkriveno je da cimet ubrzava proces razgradnje šećera. Ovo možda zvuči kontraproduktivno, ali pošto se obrađeni šećer ne taloži kao masti u tijelu, ovo svojstvo može usporiti gojenje. Što se tiče meda, on smanjuje proizvodnju greina, hormona gladi koji nam kroji apetit. Manje grenina znači manje gladi i brži osjećaj sitosti.

Recept sa medom i cimetom

Recept za detoks piće sa cimetom i medom je jednostavan. Uzmite jednu kašikicu meda, pola kašikice cimeta i šolju vode. Sipajte ih u tiganj i prokuhajte. Ukoliko želite, možete dodati med kasnije, kada voda provri.

Kada voda proključa, sipajte sastojke sa tiganja u dve šolje. Popijte jednu ujutro, a drugu uveče, prije spavanja. Med i cimet možete dodati u šolju zelenog ili crnog čaja, umesto šećera ili zaslađivača.

Mjere opreza

Postoji par stvari na koje treba obratiti pažnju prije nego što isprobate ovo piće. Cassia, jedan od najčešćih vrsta cimeta sadrži velike količine kumarina, koji oštećuje jetru. Kašičica mlevenog cimeta sadrži malo više od preporučene dnevne količine unosa, ali ne bi trebala da izazove neke zdravstvene posljedice, osim ako se uzima duže od nedjelju dana. Suprotno tome, cimet sa Cejlona ima neznatne količine kumarina, pa se može slobodno konzumirati.

Detoks dijete znaju da iznenade telo kada tek počnete da ih primjenjujete. Često, u prvim fazama dijete možete imati glavobolje. Djeca i trudnice, kao i žene koje doje ne bi trebalo da idu na detoks dijetu, kao ni osobe sa problemima sa bubrezima. Prije nego što započnete bilo kakav detoks, razgovarajte da svojim ljekarom o mogućim nuspojavama.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.