MUSTAFINI ČAJEVI IZ STARE KNJIGE SA PIJACE

| 09/08/2018

Nisam nešta bio horan tog ponedjeljka. Kafa na gladan stomak ili jednostavno vreli ponedjeljak. Baš baš je bilo ucicilo. I onda sretnem Senču Goraliju koji uživa krstariti pijacom. Naročito onim BUHLJIM (buha-buhljim) dijelom. Veli Senčo da ne zna šta traži, ali tek kad to vidi, onda zna šta traži. Mene jedino zanimale knjige, ali ovog puta pored mene i nastavnik Mustafa Drpljanin zbavio jednu od pola marke ili marku. Dok prodaje čovjek čajeve, malo se začitao u hladu. Oko njega, što bi Džamonja rekao:

“Nema šta nema, ali razmišljam kome li je sve to što se prodaje potrebno i da li iko išta kupuje? Gomile rasparenih cipela po koji­ma se uhvatila buđ, kutije sa šarafima svih veličina, poderane gume za veš mašine, pokvareni usisivači i kasetofoni, foto-aparati, iskrivljene gramofonske ploče, stare razglednice, mlinovi za kafu kojima nedostaje ručka, olupani lonci i šerpe… sve, baš sve…” osim što Senad traži.

Kontam UČO koji je startao iz škole u Radovlju čita Sadikovića i liječenje biljem. Kad ono… pripovjetke Ive Andrića. Koliko li je tog ponedjeljka koštao NOBELOVAC?

Sitna lova vjerovatno, ali te su u regalu ostale još od vakta kada su se sabrana djela kupovala na kredit.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.