MUJINA BAJRAMSKA TURA OD 207,2 KILOMETRA

| 22/08/2018

Visoko-Kiseljak-Travnik-Donji Vakuf-Bugojno-Rostovo-Novi Travnik-Lašva-Kakanj-Visoko je bajramska tura koju je ove srijede odvezao Mujo Suljić za 7 sati i 40 minuta. Preko 200 kilometara, tačnije 207,2 sa jaranom Amarom. Prilika je to da se podsjetimo priče o visočkom Miguelu Indurianu nastalu prije skoro dvije godine.

NAŠA RAJA- MUJO SULJIĆ

„Još kao srednjoškolac sam eskivirao sa časova zbog čestih biciklističkih tura. Profesor Fuad Šečerović je čim bi vidio da me nema, mojoj raji pojasnio da sam biciklo „ubacio u rikverc“ i utekao sa lica mjesta.“ – pričao mi je Mustafa Mujo Suljić, zanatlija koji „rikverc priču“ često prepričava ljudima koji nisu znali da je pored krojačkog zanata podjednako bio opsjednut vožnjom bicikla.

Na kafici kod „Paše“ idealna atmosfera za priču obogaćenu peckanjima koje prema Muji lansiraju majstor Sabit Dervišbegović i „jaran po biciklu“ Suad Bećar. „Volim vožnje u paru. Sa jaranom Suadom najčešće se zaputim prema Varešu i Fojnici. Lijepo je uživati u čistom planinskom zraku i disati punim plućima.“

Na Mujinu konstataciju uslijedilo je prvo „pojašnjenje“ majstora Sabita: „ Mujo voli čist zrak, ali i ručak na ribnjaku. U Varešu riba, a u Fojnici komadi jagnjetine sa rotacije.“ „Visočki Armstrong“ priznao je tu vrstu „dopinga“ uz konstataciju da on i Suad vole gurmanske dodatke rekreativnoj vožnji.

Suad Bećar, Mujin partner u cestovnom biciklizmu otkrio mi je zanimljiv podatak. „Mujo zna često biti brži od motora APN 6 čiji je maksimum 65 km/h. U sezoni zna preći i preko 235 kilometara na dan.“- pojašnjava Suad čeličnu volju profi krojača i bicikliste amatera.

Biciklizam je poprilično skup sport. Bio amaterski ili profesionalni. Mujo uvijek ističe da mu je hedija teška oko 1500 eura koja je stigla iz Slovenije od njegovog jarana Darka, olakšala njegovo biciklističko krstarenje uzduž i poprijeko lijepe nam BiH.

„Loše su nam ceste. Vozači nas često znaju iznervirati sirenama mada vozimo svega 40 centimetara od kraja asfalta. Kamiondžije su posebna priča. Kod Podlugova smo nedavno imali žešći okršaj sa jednim od šoferskih kabadahija. Prisjelo mu je. Samo toliko mogu reći.“

Ova Mujina konstatacija nije bila ništa novo za nas, jer saobraćajni haos sigurno ne odgovara biciklistima.

visoko-mujo11

Hladnije vrijeme i magla uz vlažne ceste glavnog junaka ove priče je vratila za krojačku mašinu gdje je izuzetno cijenjen kao majstor. Čim ne vozi, sve ga boli. Stranci ga opsjedaju zbog kvaliteta i mogućnosti da kožu pretvori u proizvod koji su zamišljali.

„Mujo se često druži sa ambasadorima, atašeima i OHR zvjerkama. Kafić mi nekad ima više bezbjednjaka, nego raje. Ima onaj vic o popularnosti Pere ložača, a ja ću ga pretvoriti u istinitu priču o Muji krojaču.“- pojašnjava gazda Paša Zečević koji je pomno pratio medijsko propitivanje „komšije s druge strane ulice“.

visoko-mujo33

Puno je raje sa kojom Mujo vozi biciklističke ture. Zeničanim Džemo Gromilić i Travničanin (Dolac) Ivica Bodilović su profesionalci sa kojima voli voziti preko Rostova, prema Konjicu, Bugojnu ili drugim destinacijama. Pored krojačkih majstorija i biciklističkih avantura, Mujo se jako ponosi porodicom.

Kožarske priče i peckalice bez dlake na jeziku vezane za kolege ostavićemo za neki drugi put. Mujo ističe kolegijalnost koja u njihovom esnafu vlada. Sarađuju na razne načine. Javno i tajno.

Ovdje ćemo staviti NASTAVIT ĆE SE…, da priča o Muji majstoru velikog formata ne bi poprimila veličinu Marksovog KAPITALA.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.