MJESEC DANA MJERENJA KVALITETE ZRAKA U VISOKOM

| 12/07/2018

Prema informaciji sa općinske stranice visoko.gov.ba u skladu sa utvrđenom dinamikom i metodologijom, Metalurški institut „Kemal Kapetanović“, Zenica, danas je instalirao mobilnu stanicu za mjerenje kvalitete zraka u Visokom, u krugu Vatrogasnog doma. Stanica će biti postavljena 30 dana, te će pokazati stvarno stanje kvalitete zraka na području visočke općine, i to na osnovu različitih parametara i osnova.

Potez za pohvalu ali i komentare tipa:

1. Potrebna je općini sopstvena stanica koja će vršiti kontinuriani monitoring. Kratkoročnim mjerenjem neće se mnogo postići. Sa 30 dana skupljenih podataka neće se moći doći do nekih konkretnih saznanja. U isto doba godine naredne godine može doći do fluktuacije kvaliteta zraka, a da nećemo to znati. Isto tako, bitnije je mjeriti u zimskom periodu s obzirom da tada dolazi do masovnog zagađenja zraka što je katastrofalno po životu ljudi. A ako ništa svake godine u istom periodu mjeriti. Važno je kako za stanovništvo općine tako i za sam turizam.

2. Zbog čega taj uredjaj nije postavljen na neku od lokacija prema TE Kakanj, koja ugrožava i općinu Visoko ,a da za razliku od općine Kakanj, nema nikakve naknade.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.