MIRISNE SVIJEĆE – TIHE UBICE U VAŠEM DOMU

| 12/03/2018

svijece_02

Neodoljive boje, zavodljivi mirisi, preslatki oblici ne dopuštaju nam da prođemo pored njih i ne kupimo ih. One u nama bude osjećaj ugode i topline doma. Te iste nevine, mirisne svjećice sadrže toksične tvari koje potiho razaraju naše zdravlje.

Zar ima većeg zadovoljstva od onoga kada temeljito očistimo svoj dom sa svim mogućim dezinfekcijskim i mirišljavim sredstvima te upalimo mirisne svjećice, zavalimo se u kauč i uživamo u mirisu i čistoći? Bakterije su ubijene, prašine nema, no nismo ni svjesni koliko je štetno udisanje svih tih finih mirisa.

Nažalost, većina sredstava za čišćenje, osvježivača zraka i mirisnih svjećica izrazito je toksična.

Što kaže profesorica hemije

Čak 86% testiranih osvježivača sadrži opasne ftalate, ali i dioksan, toulen, aceton, klormetan te mnoge druge.

Aceton i toulen drže boju u tekućem obliku, ali brzo isparavaju i ispunjavaju zrak otrovima, čime ugrožavaju dišni sustav.

Profesorica hemije Gordana Gorčan rekla nam je da su ti spojevi vrlo opasni ako se nalaze u osvježivačima prostora i mirisnim svijećama. Posebice loše utječu na muški spol, smanjujući lučenje muškog spolnog hormona testosterona i uzrokujući manju kvalitetu sperme. Među najzastupljenijima i najštetnijima su ftalati.

Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. To su hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti. Poznati su i kao plastifikatori ili omekšivači. To znači da se nalaze u gotovo svemu što nas okružuje. Novija istraživanja sve češće potvrđuju štetan utjecaj ftalata i na čovjeka i na okoliš. Ftalati na ljudski organizam djeluju kao hormonski disruptori što znači da remete ravnotežu hormona. Uz to, dokazana je i njihova kancerogenost koja se prvenstveno manifestira u obliku zloćudnog raka dojke i raka testisa.

Svi ti štetni hemijski spojevi udisanjem ulaze u naša pluća, iz njih u krvožilni sustav, a zatim se šire po cijelom tijelu. Većina spojeva iz umjetnih mirisa se deponira u organizmu i trajno ostaje u tkivima.

Znamo da romantika i opuštajuća atmosfera ne mogu proći bez hrpe svjećica, ali treba znati da su one mirisne izrazito nepovoljne za naše zdravlje.

Same parafinske svijeće bez dodataka mirisa nisu štetne, ali ako se dodaju umjetni mirisi, onda postaju jako štetne pošto mi te mirise udišemo, a sve što udahnemo najbrže ulazi u naš organizam i širi se krvotokom, izjavila je gospođa Katica Wolf, aromaterapeutkinja i kolumnistica.

Sredstva za čišćenje nisu ništa zdravija

Uz mirisne svjećice i osvježivače zraka, na crnu listu su se odmah predbilježila i sredstva za čišćenje. Tijekom istraživanja na nekoliko mjesta naišli smo na informacije o štetnosti sredstava za čišćenje. Tako mnogi proizvodi za kućanstvo, uključujući sprejeve protiv insekata, dezodoranse i proizvode za čišćenje, sadrže hemikalije poznate kao hlapivi organski spojevi koji mogu uzrokovati rak. Visoke razine tih spojeva, kao što je limonen, pronađene su u brojnim proizvodima za kućanstvo. Limonen može postati kancerogeni formaldehid ako se miješa s drugim elementima, piše net.hr.

Nije to kraj svijeta

Još uvijek možemo promijeniti ustaljene navike i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, a da naš dom i dalje miriši predivno.

Postoji alternativa, a to su eterična ulja kojima možemo jako lijepo osvježiti i dezinficirati prostor u kojem boravimo. Naše domove možemo vrlo efikasno, jednostavno i jeftino čistiti, dezinficirati i ukloniti neugodne mirise sa svega tri sastojka – soda bikarbona, limunska kiselina i jabučni ocat. Uz dodatak eteričnih ulja dobit ćete efikasno sredstvo za čišćenje, dezinficiranje i osvježenje prostora, rekla nam je aromaterapeutkinja Katica Wolf.

Svježinu doma bez neugodnih mirisa možemo održavati redovitim čišćenjem (s alternativnim sredstvima za čišćenje) i redovitim prozračivanjem, posebice poslije kiše jer tada u zraku ima nešto više ozona nego inače.

Vjerujem da ste čuli onu izreku „svježi zrak kao poslije kiše“, to je miris svježine koju ima ozon i koji se doista osjeća poslije kiše u zraku, napomenula je profesorica Gorčan.

Ugodne mirise u stanu možete postići tako da samo par kapi eteričnog ulja pomiješate s malo vode u aromalampici i upalite (nemirisnu) svjećicu. Također, korice naranče i limuna, lavanda, menta i druge mirisne biljke mogu prostor učiniti čarobno mirisnim, a još su ktome neškodljivi.

(Ana Leko, x-ica.com)

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.