MAČKE KAO OMILJENI KUĆNI LJUBIMAC

| 10/03/2018

Mačka je idealan kućni ljubimac za one koji ne vole preveliku brigu, a žele životinju koja je idealna za igru. Pogotovo kada su male, mačke su preslatki ljubimci koji će svakome uljepšati dan svojom pojavom i umiljatošću.

Često mačke ne dobivaju pozornost koju zaslužuju ili ih se gleda kao na samostalnu i neovisnu vrstu životinja. To zapravo uopće nije istina i ne mora biti tako – prilagodbom na sredinu u kojoj žive one mogu napredovati u odnosu i obitelji s djecom. Osim toga, one su razigrane, a tko to ne voli? Svatko će se nasmijati na igru mačke koja se sama igra s koncem, špagom, nekom igračkom – tim ludorijama, skakanjem i bacanjem izmamit će smiješak na svako lice.

Maženjeeee

Ako poželite malo grljenja, nemojte se ustručavati uzeti svoju mačku u ruke. One su kućni ljubimci koji su izuzetno lojalni – dajte im samo malo pažnje, a vratit će vam se puno ljubavi. Također, mačke ne zahtijevaju veliku brigu ili šetnju i slično. Slobodno ih ostavite same na par sati kod kuće, ali za duže vrijeme svakako angažirajte susjede ili rodbinu za brigu oko vašeg kućnog ljubimca.

Dobra stvar ako imate mačku jest da ne zahtijeva kupanje. To su životinje koje brinu same o sebi, ali mačke koje imaju dugu dlaku zahtijevaju četkanje s vremena na vrijeme. Ne zahtijevaju pažnju cijelo vrijeme, kao ni stalnu pozornost. Sretni su kada ih se hrani i o njima brine.

Sve ovisno o tome kako želite, mačka je životinja za vani i unutra. Neki se čak odlučuju za opciju da imaju dvije mačke koje se vole zabavljati međusobno.

Zanimljive činjenice o mačkama

  • mačke su podjednako sretne kad su same, ali i kad su u društvu drugih ljudi ili životinja. Dakle, prilagode se svakome. S vremenom, kako ćete duže imati svoju mačku, naučit ćete razumijeti njezino ponašanje te time shvatiti više o njezinom raspoloženju, potrebama, ali i načinu komuniciranja
  • mačkama je jako bitan teritorij koji im označava slobodu i izvor hrane, a označavaju ga na različite načine: grebanjem stabla, urinom i slično

  • što je rep mačke viši, ona je boljeg raspoloženja. Široki zamasi repom su znak nervoze, a udaranje šapom znak agresije. Već prema tome možete znati što točno muči vašu mačku
  • kroz mačji govor, to jest vokalizaciju koju možete pažljivo slušati. Tu se radi o mijaukanju, zavijanju i sličnim zvukovima koje su sasvim normalne za svaku mačku
  • kada mačka drži uši uspravljene prema naprijed to znači da je opuštena i zadovoljna. Međutim, kada su joj uši spuštene uz glavu nalazi se u agresivnom položaju – tako se štiti od protivnika u slučaju borbe.
Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.