KOLEKTIV “HAD” OSLIKAVA “TIŠINU” NA ZIDOVIMA ŠETNICE U VISOKOM

| 04/09/2015

visoko had foto almin tabak

Nakon uspješne izložbe radova “Walls” u prostoru nekadašnjeg silosa u Visokom koju je sa velikim interesovanjem pratila šira bh. javnost, mnogi mediji pisali su o umjetničkom kolektivu HAD iz Visokog kojeg čine tri mlada kreativca, Muhamed Bešlagić, Anel Lepić i Damir Sarač.

U proteklom periodu, talentovani trio gostovao je i u brojnim televizijskim programima predstavljajući novi stil Banksy street art umjetnosti “wallcut”, a ovih dana HAD kolektiv započinje novi projekat.

Poklon svom gradu uklesan na zidovima

Jedan od članova ovog umjetničkog kolektiva, akademski slikar Anel Lepić, u razgovoru za ViPromo portal kazao je da će uskoro realizirati projekat “Silence” (“Tišina”), i to na zidovima dužine 35 metara, pored novoizgrađene gradske šetnice u Visokom.

“Nakon jedne svakodnevne šetnje pored novog šetališta u Visokom koje je još uvijek u izgradnji, našu umjetničku viziju privukao je novoizgrađeni zid na istoj lokaciji dužine 35 metara. U istom trenu počeli smo sa razvijanjem ideje o konceptu, tematici i vizuelnom identitetu zida. Nakon što smo lično bili zadovoljni svojim konceptom, nekoliko minuta poslije otišli smo u zgradu Općine Visoko, te verbalno predstavili svoj projekat i porazgovarali o dozvoli za rad. Naišli su na podršku i razumijevanje vodećih ljudi u Općini, te su odmah počele pripreme”, ističe Lepić.

visoko zidovi gradske setnice

Shodno tematici izgradnje Trga žrtava Srebrenice pored šetnice u Visokom, likovni izričaj umjetničkog kolektiva HAD se ovog puta zasniva na umjetničkim prikazima žrtava rata u našoj državi, te svojim radom i zalaganjem žele napraviti spomenik već pomenutim, kao konstantni podsjetnik svim sugrađanima i državljanima.

“U planu je da cjelokupni ciklus radova bude sačinjen od 10-ak portreta, simetrično poredanih dužinom zida, naziva „Silence“, pojašnjava Lepić.

Ovaj umjetnički kolektiv smatra da svaki državljanin BiH u sferama svojih interesovanja svojim zalaganjem treba doprinjeti bijegu od zaboravljanja onoga što nam se desilo, i narednim generacijama ostaviti svojevrsni dokument o tome šta se zapravo desilo.

Budući da je jezik i oružje HAD-a likovna umjetnost, svom gradu kao poklon žele ostaviti svoj rad uklesan na zidovima, bez apsolutno ičije finansijske pomoći, čisto od srca. Osim toga, HAD kao umjetnički kolektiv svom gradu želi dati jedan novi umjetnički identitet, koji je s jedne strane savremen i svjetski, a s druge strane blizak svim sugrađanima. Početak radova na zidovima pored šetališta predviđen je u toku naredne sedmice.

HAAD & HAD

Umjetničku žicu i enormni talenat visočkog umjetničkog kolektiva prepoznao je i jedan od najuspješnih bh. modnih dizajnera, Adnan Hajrulahović Haad, te je visočkim kreativcima punudio saradnju, najprije zbog sličnosti u imenima, ali danas je to na nešto većem nivou saradnje.

“U toku je priprema HAAD majica, kolekcije Adnana Hajrulahovića i to će u osnovi biti majice sa printom naših radova”, naglašava Anel Lepić, te dodaje da će se pomenute majice uskoro naći na tržištu.

ViPromo.ba

Objavljeno u: Hronika, Kultura

Komentari zatvoreni.