K’O BUREK BEZ MESA

| 12/01/2018

-Baš ovo današnje ženskinje ne umije trpit ni dekike, ha joj nešto nije pravo eto ti je nazad materi i ocu. Veli mi Fata sabahile pri kahvi u nas na čardačiću.

-Koja se to sad vratila?
-Ona Almasina najmlađa. Ne umijem ti rijet jeli se zaposve vratila, al čim prostire veš u šlafruku i mete ispred kapije svako jutro, asli jeste.
-De ne pričaj ako ne znaš

Ne znam ja, al zna mahala. Pričaju da je rekla čojku, neuzubillah, da ga Bog ne vidi, biva ne zna za njeg dok mu ništa nije dao sem jada i belaja, a drugima daje sve, estakfirulla.
– Ja mahniture, nije ga valjda zbog tog ostavila, blenta blentava.
– Tako pričaju, nemoj mi vjerovat, ako laže mahala lažem i ja.
-Allahselamet pa eto ti.

Sjetih se jene priče još kad sam bio malehan, dosta sam je puta čuo pa i zaboravio kad je žena rekla čojku, još u ono doba, da idu kod kadije da ih razriješi, jer neće više da živi sa njim zato što ga dragi Allah ne vidi, biva ne daje mu nikakav dever ni kušnju.

Šta bi god on reci ona ne popušća, hoće kod kadije i nije druge te se spreme i na put. Kad su prelazili preko nakog plota, a na svakom plotu bila ko klupica da se more preć, on stade na zmiju i zmija ga ujede.

Žena mu imala dobre zube i ona ti ispije sav onaj zmijski otrov iz njega i on preživi. Kad se skroz oporavio, ustade i stade se spremat.
Ku’ćeš to ti?
Pa idemo kod kadije da te razriješim.

Sjedi, bolan ne bio, ko bi se razriješio od čojka kojeg je Bog pogledo i dao mu kušnju, sad ću ja nama slatku što si ti meni osto živ.

Nešto kontam, nije ni čudo što nam je vako kako nam je kad se ljudima, a pogotovo ženama vrzmaju po glavi svakakve budalaštine, ko kad u današnji vakat ti moreš lahko svašta čut i pročitat pa ako ne umiješ odvagat šta je pravo a šta krivo donji si, biva ne umiješ više ni mislit svojom glavom ko insan neg samo znaš mahat sa njom ko hajvan i primat zdravo za gotovo sve što čuješ i vidiš. Ko kad se već odavno ne slušaju stariji, a znanje bez iskustva je ko burek bez mesa, biva može bit sa svačim, al nije burek, bezbeli.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.