KAFA MOŽE DA PRODUŽI ŽIVOT

| 12/07/2018

Većina ljudi ne može da zamisli dan bez šolje omiljenog crnog napitka, a naučnici su sada otkrili kolika doza je blagotvorna za zdravlje…

Nova istraživanja pružaju dodatne razloge da se pije kafa, koja, prema tim istraživanjima, može da poveća šanse za dug život.

U studiji koja je obuhvatila gotovo pola miliona odraslih Britanaca, oni koji piju kafu imali su nešto manji rizik od smrti od onih koji je ne piju u periodu od više od 10 godina. Čak i oni koji su pili najmanje osam šolja kafe dnevno su izgleda zabilježili podsticaj u dugovječnosti.

Kafa sadrži više od 1.000 sastojaka koji bi mogli da objasne taj rezultat uključujući antioksidante koji štite ćelije, prenosi National Geographic.

Poboljšanje je primijećeno sa instant kafom, mljevenom kafom, kao i kafom bez kofeina. Studija ponavlja zaključke ranijih istraživanja. Ovo je međutim prva veća studija koja pokazuje da kafa djeluje dobro i na ljude s genima koji izazivaju da njihov metabolizam brže ili sporije procesuira kafu nego što je obično.

Studija je objavljena u časopisu “JAMA Internal Medicine”.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.