KAD ZAIGRA SRCE OD PONOSA – ELVEDINA NA OLIMPIJADI SA ZASTAVOM BiH

| 09/02/2018

Na Olimpijskom stadionu u PyeongChangu počela je ceremonija otvaranja 23. zimskih olimpijskih igara koje će trajati do 25. februara.

Ovo su prve Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, a prije 30 godina svijet se okupio u Seulu gdje su održane 24. ljetne olimpijske igre.

Igre u PyeongChangu koštat će približno 13 milijardi dolara. Poređenja radi, PyeongChang će potrošiti čak četiri puta manje nego je potrošio Sochi prije četiri godine (više od 51 milion američkih dolara), ali i otprilike jednako kao Rio de Janeiro prije dvije godine (20 miliona američkih dolara), a to nije pohvalno pošto su ljetne igre po prirodi skuplje od zimskih.

Ono što pogotovo nije pohvalno za PyeongChang jeste činjenica da će mnoga zdanja izgrađena samo za Olimpijske igre totalno izgubiti svoju funkciju. Preciznije rečeno, bit će rastavljena.

Najbolji primjer za to je Olimpijski stadion u PyeongChangu koji će, vjerovali ili ne, biti korišten samo četiri puta – na otvaranju i zatvaranju Zimskih olimpijskih igara, kao i na otvaranju i zatvaranju Zimskih paraolimpijskih igara koje će se održati u martu ove godine. A koštao je 109 miliona američkih dolara.

Boje Bosne i Hercegovine u Južnoj Koreji u alpskom skijanju će braniti Elvedina Muzaferija koja će se takmičiti u svim disciplinama i Emir Lokmić u slalomu i veleslalomu te Mladen Plakalović i Tanja Karišik u skijaškom tračanju.

U 12:40 sati na otvorenju Zimskih olimpijskih igara prodefilovala je sportska delegacija BiH. Zastavu je nosila 18-godišnja Visočanka Elvedina Muzaferija.

Kad zaigra srce od ponosa…

Objavljeno u: Hronika, Sport

Komentari zatvoreni.