ILDA KOVAČEVIĆ – SREBRO U BUGARSKOJ SIJA KAO ZLATO

| 05/03/2018

Ilda Kovačević, odlična je učenica 9. razreda OŠ “Enver Čolaković” u Brezi, a već tri godine aktivno trenira taekwondo, borilački sport koji je nastao transformacijom starih korejskih vještina samoobrane.

Najprije je trenirala u TKD “Bosna” Visoko, a posljednju godinu dana član je trofejnog TKD “Novi Grad Sarajevo”.

Iako za taekwondo kažu da je pretežno muški sport, za ovu 15-godišnju djevojčicu to ne predstavlja nikakvu prepreku i za protekle tri godine osvojila je oko 35 medalja, zlatnih, srebrenih, bronzanih.

Ilda posebno izdvaja srebrenu medalju koja “zlata vrijedi” koju je proteklog vikenda osvojila na rankiranom prvenstvu “G klase” koje se održalo u Sofiji, glavnom gradu Bugarske.

Sofia Open je rankirani turnir G1 klase, na kojem se sakupljaju bodovi za svjetsku ranking listu, a koja je jedino mjerilo kada se radi o kvalifikacionom nastupu na Olimpijskim Igrama. Ove godine takmičenje je okupilo oko 1200 takmičara iz 46 država sa preko 250 timova.

Inače, TKD “Novi Grad Sarajevo” pod vodstvom trenera Harisa Husića na ovom prvenstvu je nastupio sa 12 takmičara. Pored srebrene Ilde Kovačević, najznačajnije rezultate ostvarili su Nedžad Husić i Sadmir Habibović osvojivši zlatne medalje u konkurenciji juniora, dok je selekcija kluba osvojila i pehar za ekipno drugo mjesto u konkurenciji juniora.

Pored školskih obaveza, Ilda je aktivna i u vannastavnim aktivnostima. Treninge koje ima svaki dan osim subote, rijetko propušta, a ističe da veliku zahvalnost za uspjeh duguje svojim roditeljima. Naredno takmičenje koje je očekuje je Državno prvenstvo BiH u Brčkom.

Objavljeno u: Hronika, Sport

Komentari zatvoreni.