HEJ, MEDENA VREMENA- “TOMOSI” I “PONIJI” IZ ROSULJA

| 13/06/2018

Lijepe moje Rosulje. Donje. Nije im nešto ime zvonilo na pismima i razglednicama, al’ hajd’. Šta ima veze što su raju iz drugih krajeva “Juge” asocirale na krave. Nešta mi se zamotao po glavi način odlaska na more u taj vakat, sedamdesetih godina prošlog vijeka. Moj komšija, imena baš nisu bitna, je ženu i dijete na motoru vozio do Izole. Mislim da je Izola u pitanju. Gage će garant znati. Bio je na ulaz od njihovog podrum stana na broju 30. Jeftino gorivo, pa komšija prvo dijete odvuče u Izolu, pa se vrati po ženu i onda opet sa vjetrom u kosi do Izole. “Goli u sedlu”. Filmčina. Tih godina i veš mašina je bila pojam kao i motor “tomos” ili “poni-ekspres”. Kad je drugi komšija ženi donio veš mašinu u kuću, ista mu je mašinu pohvalila da je dobra, samo malo tijesna, jer je perući rublje u njoj izudarala laktove.

Što se modernih motora tipa Vespa tiče, u moj vakat su ih imali bogataši. Samo, niko se baš nije vozikao plaho kroz Rosulje. Bio bi žestoko prozivan. Danas. Danas je to sasvim druga priča, a klinčenje vozilicama i lancima na vratu je IN.

K’o djeca smo ludili za ovakvim “tomosima”. Gogo i Gage su ga imali. Ljudi moji kakav je to bio gušt, kad te neko od njih provoza.

Nekad su se kacige kupovale radi furke i često bile skuplje od motocikala. Danas se plaćaju debele kazne ko ih ne posjeduje. I tako samo da zabilježim i ovu crticu. Java i Kawasaki su stigli nešto kasnije. Melvin se prvi lomio sa tih motora, a za Šicu baš i ne znam. Nije bio u našoj raji. I Hoki je doselio kasnije. Kad je Visoko dobilo prve kafiće. Tamo negdje 1976/77. nikla je “Šestica” legendarnog Rajka Raševića, vozni park se poboljšao u automobilskom smislu. Motori su ostali motori. Ništa Java, Kawa, Honda… Samo Tomos APN 6. Ih… a svi smo imali “ponije” sa šipkom da ne pukne “kostur”. Tada su sve staze oko Visokog i u Visokom bile osvojive.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.