HATME U ROSULJAČKOJ DŽAMIJI

| 13/05/2018

Ovih dana polaznici mekteba u Visokom obilježavaju hatme. Za mene kojem je ovaj pojam bio poprilično nepoznat, “izguglah” da je njegovo značenje pročitati Kur’an na arapskom od korice do korice. Polaznicima se uruče prigodni pokloni na svečanosti gdje svaki polaznik prouči jedan citat ili ajet iz Kur’ana. Učitelj predstavi svakog učenika posebno. Obično je prva hatma najznačajnija, i polaznici mekteba je završavaju u trećem ili četvrtom razredu osnovne škole, mada ima i slučajeva kada djeca i u mlađoj dobi završe hatmu.

Tako pojašnjavaju na internet starnicama.

Danas sam imao priliku prisustvovati jednoj hatmi, uspio sam ostati u džamiji vrlo kratko zbog gužve. Zapravo došao sam zbog komšinice Adelise, jer je curice danima podsjećala komšiju da je mora “uslikat na hatmama”.

Dječicu sam pitao znaju li prijevod sa arapskog jezika. Odmahivali su glavom. Bar dobar dio njih. Valjda će uskoro savladati i tu vrstu gradiva kako bi izvukli pouke iz kur’anskih ajeta i u životu iste znali primjeniti. Jednostavnost i bogatstvo je u tim ajetima. Tefsir otkrije mnoga značenja, al’ i običan prijevod na bosanski jezik dobro dođe.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.