FOTO ŠETNJA: KULA BANJER, VRATNICA, ULUKOVAC, UVORIĆI, MULIĆI…

| 18/03/2018

Kilometraža oko Visokog je ovaj put prešla sa druge strane pruge. Ko konta čovjek da je kiša uradila svoje sa blatom, pa se na Stakleni ili Banjarušu i Gorane ne isplati. Preko mosta “Zavjeta na ljubav”, Željezničke stanice, kroz propust koji tukne na žućkastu tečnost, pa laganini prema predajnicima i odašiljačima na Ulukovcu. Oko cenera je bilo sunca, tako da su lakše padali usponi. Malo priče kod Mujine krivine i odluka zvana Vratnica ili Uvorići. Oznake za jezero, izletište i stadion su sasvim solidne. Ispod nogu asfalt sa više ili manje rupa, odvajanje desno pa pravac Lovačka kuća iznad Vratnice.

Sa desne strane Čekrčići-Čekrekčije. Špiletov plavi kamion parkiran pored kuće. Il’ odmara uz sina Amara čija je noga u gipsu ili je posao ofalio jer su firme za koje je radio nabavile kamione. Možda je vrijeme za promjenu biznisa. Na blatnjavom putu natpis “privatni posjed” upozorava. Na vidiku prve kuće, ali i domaći ker sa kojim se nije isplatilo “pregovarati”, pa se odustalo od puta prema Zečevića ranču punom oraha. Ipak par fotkica je bilo izvodljivo.

Vratnica(e), Lješevo, Ljubinići… Gusto naseljeni. Nakupci za Arape su stavili šapu na veći dio vršnih dijelova. Kažu da je bila milionska preprodaja.

Nakon izbjegavanja pregovora sa domaćim kerom, “malkice” rikverca i poneka panoramica. U povratku “hanuma 1” sama trese solidno veliki tepih. Njoj teretana ne treba. Nakon što se prođe “mjesto gdje niko nema problema” (mezarje-groblje) “hanuma 2” riba stepenice. Proljetno spremanje naveliko.

Kad asfalt prestaje, lokve i blato počinju. Prije račvanja za “Ulukovac- predajnik city” mali pogled prema Velikom Čajnu, Gračanici i plantažama afrodizijaka u Tramošnjiku. U suncu i Vijesolići. Ado hodža je vjerovatno odmarao na tromeđi Visoko-Breza-Vareš.

Što se Ulukovca i predajnika tiče, zabranjeno je fotkanje, al’ jedna ko nijedna. Bolje je bilo ranije skrenuti desno za stadion, nego kraj ograde kroz šumu napasti Uvoriće.

Klizavom stazom kroz šumu uz masu “Puštenica”(grane), pa na livade i asfalt kroz Uvoriće (gornje). Onda na staru cestu i birvaktile bazen uz odmor na “Capariš jodnom izvoru”. Onda Matres-Arnautovići-Mulići-Bosnići, žičani most, Gornje Moštre… al’ to je već neka druga priča.

P.S: Hvala Švabi FC Željo na uputama.

P.S. 2 Bilo bi više fotki, al’ ni baterije ne rade nedjeljom. Većina korištenih je po “jovo nanovo” sistemu kad je sunce pobjeglo za oblake.

P.S. 3 Negdje u podnožju firma gazda “Baltic” Mirnesa. Otkako sam ga počeo dobijat za “JOOLA stolom”, nejma ga više na ping pongu.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.