FOTO ŠETNJA: KRIŽ, BEŠIKE, VISOČICA, KRTNICA, BANJARUŠA, GORICA…

| 11/03/2018

Bijeg iz grada ove nedjelje 11. marta bio je mnogo lakši i po ljepšem vremenu u odnosu na heftu prije. Snijeg je nestao skoro skroz, a blata ima samo mjestimično. Vjetar prosušio zemlju, a voda otekla naniže. Dok je mirisala štruca na Kraljevcu i hvatao se red, bijeg je krenuo preko Križa. Neko me je kroz komentare pozvao na Bešike preko Križa. Vjerovatno je put u pitanju. Skoro do kilometar pred Bešike je podnošljiv, a ostali dio ugrožen vodom tokom zime. Par kilometra uz malo panorama i priče sa stanovnicima tog kraja i zaključak da nedostaje sloge. Fursa komšiluk na komšiluk. Kaže većina da bi asfalta bilo, da neki ne zakeraju oko trase. More bit’ bidne da je fakat tako.

Postojeći asfalt iznad Križa lagano puca i tu će uskoro biti problema.

Komšije bi morale precizirati šta je glavni problem. Šta je sa tamponom koji je pokrio jedan dio puta.

Dok Visočicu ostavljamo sa lijeve strane ukazuju se miksevi kaćuna i jagorčevine. Ni kamera ni foto aparata ne može vidjeti ljepotu koje vidi ljudsko oko.

Preko Bešika i Jezernice lagan je put. Asfalt je pod nogama, a snijega nema ni na račvanju Gorani-Visočica. Moteli i kafane na platou ispod Visočice lagano su se spremali za goste šetače. Bucin Boris je sve skockao tip-top. Preko “krugova” napad na vrh Krtnice. Par eskiviranja blatnih dijelova puta i malo snijega lijevo od Staklenog grada.

Ima na putu za Stakleni jedna spomen ploča koju bi trebalo podići, jer je oborena kraj puta. Izviđač Slobodan Bobo Kapikul koji je tu poginuo 1972. godine. Možda spomenik nije u modi jer su ga podigli DRUGOVI ili je pretežak za podizanje.

Bijeg iznad Krtnice donosi malo snijega koji je preživio u hladovini. Kros motori napadaju u potrazi za Staklenjacima. Visoki-stari grad opet u suncu na vrhu piramide. Turisti se bore sa vjetrom na vrhu.

Na krtnici ništa novo. Veprovi izrovili skoro cijeli livadu. Čeka 1 prazna. Na dvojci lovci već prave sijelo.

Rekoh već, na putu za Gorane ako putujete u grupi čuvajte se PUŠTENICA. Lovci se obično zezaju na račun “puštenica”. Prvi koji prolazi i zateže tanke grane na putu, obično pita onog iza sebe: “Jel’ te strah puštenica?” Drugi obično kaže da ga nije strah, niti ga interesuju. Onda prvi pusti “puštenicu”, a grana završi na zubima drugog.

Bijeg prema Banjaruši uz “ljubičanstvene oznake”. Kaćuni fakat odmaraju oči. Banjaruša u suncu, a Didetov gaj miriše. Ovom čovjeku spomenik za života treba podići. Bori se da sačuva ljepotu šume prepune cvijeća. Ekološke poruke… Predivno. Sjećam se jednog gaja između Busovače i Kiseljaka. Da li je Jelenov gaj? Taj je primao i kampere i vikendaše. Didetov je prelijep za odmor mozga. Put pored šume je još pod lokvama, ali brzo će se to prosušiti.

Odmor na klupi i duboko disanje. Još kad šuma ozeleni.

Nakon Didetovog gaja šetnja kilometar i odvajanje na desno prema Gorici. Lijepa šuma. Predivne livade. Hladna voda.

Kros motori ostavili trag u blatu i snijegu. Prolaz kroz šumu strm, ali ide nekako. Šuma i dalje na meti motorki. Livade otkrivaju ljepotu sa potokom koji putuje prema Javoru i Srhinju.

Potoci prema selu Javor odmaraju. Sunce i prelijep zvuk.

Znao je ovaj potok napustiti korito. Nedavno je poplavio spoj Dubrava i Srhinja. Pored džamije u Srhinju lagano u civilizaciju i sirnicu kod Ajdina. Dobra pita boli glava. Dado i Ernad uvijek raji poprave raspoloženje. Navratili su i golman Gradine Šaba i parking majstor Milče. Pucaju teletinu ispod sača i bockaju. Za kraj naša posla kod “Helene”. Imal’ ovo iđe? Ma hajd vidi se ST. Slova OP više manje.Blago nama.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.