FOTO: NEDJELJNI BIJEG IZNAD GRADA

| 04/03/2018

Ne znam koliko sportaša može u punom šprintu uz Paljiku(nekad je mogao Dado RK golman Hadžić), ali nisam mogao ni bržim hodom bez jednog odmora. Šatro da uslikam malo novi dio Visokog. Nisam koristio zaobilaznicu pored Preventa, pa lijevo ka energetskim tunelima, jer par puta nedjeljom je smrad bio za povraćanje. Ne bih sad da podvlačim da najviše “rakonja” po statistici u Visokom ima u “respiratornom dijelu”. Ispitati kakav zrak dišemo? Valjda neko od vijećnika pročita i pokuša nešto mimo šupljiranja na ovu temu na zadnjoj sjednici.

Kad iskipiš na vrhu Paljike ne pada ti na pamet da “kratiš put” mimo Borića pored RTV Esmera i “Šahinovića likovne kolonije”. Na izletište putem pored žednih stanovnika Paljike. Ovaj kraj je ljeti naročito suh ko barut. I onda PAF. Stari dobri ekološki incident na Ravnama. Izletnički hamelj i nema tu flaša i limenki “pivi”. U nas niko ne pije. To su neki “sa strane”. Džaba nam kače “džamahiriju”. Niđe veze. Prošle godine 402 kontrolisana vozača pod alkoholom. Nadam se da nisam fulo broj ko sa cijenom za spid. Možda su ovi kontrolisani sve sami Kiseljačani, Kakanjci ili Ilijašani… Poroci MAHALE- nova serija. Imam pravo malo naružit mada mi je pozitiva u fokusu. Srasto sam se ja sa ovom čaršijom i znam je kako diše.

Uz Boriće klasika. Zvuk motorke i smeća sa obje strane. Jadni ovi što “klepaju šumu”. Gola egzistencija pretežno. Ipak, teško zaobilaze zasjede nakon kojih slijedi zaplijena robe i kazne. Ljudski se nadam da će asfalt od groblja na Bešikama uskoro krenuti sa spajanjem sa onim kilometar iznad. Tampon voda spere sad pa sad. Cesta varljivo bez snijega do račvanja Visočica- Gorani. U snijegu tragovi otklizavanja. Lijevo prema Visočici zahebano i pješke jer snijeg bježi pod nogama. Desno opet prema Goranima katanga od blata, snijega i vode.

Bune me tragovi točkova. Fakat se nemoguće popeti nekom vozilicom. Ipak konj i kola u budžaku i “vozdra komšija kako ide”. Objašnjavam da je šetnja u pitanju, a on da pomaže jaranu da izvali neki panj. Samo što sam odmakao propjevala motorka. Uz par otklizavanja uz nešto kao stećak u šumarku stižem do saobraćajnice sa uputama.

Desno za Banjarušu i Goricu prema Didetu i Goranima ili lijevo Staklenjacima na Krtnicu. Biraš manje blato i ideš lijevo, jer nakon kontakta sa Hoorkom iz “Harema 25. maj” skontaš da niz Gorane nemaš odmaralište. Majstor Neerko rento vikendicu nekom.

Kroz šljivike i livade na šumsku blatnjavu stazu prema “Staklenjacima”. Iza mene Liberalno demokratska likovno- režiserska ekipa sa cukom Ari(j)om koji me nije begenisao. Čudan lavež nalik onom klasičnom, a kad sam kasnije Aliji objasnio kako za mnom pas laje, bilo je i smijeha.

Do Krtnice klizavom i blatnjavom stazom uz par otklizavanja. Nimalo jednostavno u ovo vrijeme topljenja snijega. Možda je to malo prorijedilo nedjeljnu posjetu Staklenom gradu.

Blatnjava staza i putokazi su taman do ovog raskršća. Odete li desno, jači je uspon i skoro direktno ste na livadi sa lovačkom čeekom. Pravac vodi do skretanja na desno na direktan put prema Staklenjacima.

Na Krtnici 20 cenata snijega koji je sakrio ručni rad divljih svinja koje sve izroviše u potrazi za korijenjem. Lovačka čeeka 1 prazna, a na drugoj glasovi i sijelo. Da li se upuca koji vepar, veliko je pitanje?

Prvo presvlačenje ispod lovačke zasjede. Mini detoksikacija. EPP namjeran. SDA hedija za “Amrinog novinara” i to u vakat kada SDA puca po šavovima. Nije preporučljivo. Ipak, “porječanska hedija” se ne odbija. U poltičkom smislu ipak je sve to SDP i SDA. To su korijeni novih stranaka. Ko je bolji? U pet deka. Većina ovih što se petlja u politiku ogadila je taj poziv  stručnim, časnim i poštenim. Sve go poltron do poltrona i interesdžija.

Na staklenom gradu ČUH je već u saradnji sa Frtunama izvršio postrojavanje uz himnu. Pjeva je KOKE. “Kafanica laganica” je za “Staklenjake” ko birvaktile HEJ SLOVENI. Stav mirno i pozdrav zastavi. Eskiviranje fešte na koju Jasmin zove je skoro nemoguće. Ipak, trebalo se vratiti u čaršiju “za dana” a kad te ČUH uzme pod svoje, vazda se izgubiš u šumi zbog viška vatrene vode u organizmu.

U povratku opet dilema. Na krugove ili provjerenom stazom? Blato je presudilo da se krugovi napadnu sa strane.

U povratku malo sunca u daljini. Iz Moštra se probijalo na Vijesoliće i Ulukovac pa na Taukčiće. Malo ga je sišlo u grad.

Na putu za Visočicu već pomenuti snijeg koji bježi pod nogama. Isti završava bliže piramidi. Što reko Enes Begović: Đe si vidio snijeg i piramide?

Mada je suha cesta niz Visočicu, turista nije bilo. U dolini pucaju narodnjaci i raja razvlači kabl sa koloture. Na opasnoj krivini nazovem “Sabu od Plješevice” da mi mahne sa balkona. Njega su u ratnom vaktu mogli gađati kamenjem. Preblizu je bio prvoj liniji, a naizvlačio se ranjenog komšiluka.

U podnožju raj za vegetarijance u “BISTRO ristorante”. Niz Pertac i Klisu mi se nije silazilo. Ulicom Ferhatovića vidiš mačke koje meditiraju(komada 3) na ivicama prozora i onda se zamisliš pa te trzne meščini mladi doberman ili doga koji brani svoju avliju.

Na kraju dobar putokaz za turiste sa automobilima. Previše ih je skretalo u Alića bašču. U Numanagića ulici kolega BE MY FRIEND i BAXTER cuko na balkonu. Slikovali me.

Ni on, ni kolega Slaven danas nisu mogli u bijeg iznad grada. U čaršiji opet sivilo i neki dječak koji okuiše ikindiju. Samo ne mogu da skontam sa koje džamije. Sutra je pazarni dan i vakat za nove radne pobjede.

Tekst posvećen perspektivnom mladom advokatu iz Luka koji je bio hasta za Staklenog, pa ko kontam da ga želja mine.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.