IPAK NEKO BRINE O ŠEHIDSKIM SPOMEN-OBILJEŽJIMA U VISOKOM

| 14/06/2018

Mnogo se truda i novca uloži dok se nešto stvori, sagradi, odgoji. Ipak, čini se da je najlakše nešto “roditi”, a onda prema tome maćehinski odnos “voditi”. Svjedoci smo da se malo vodi brige o spomen-obilježjima, osim u izuzetnim prilikama, a uvijek je bilo i bit će vandala koji skidaju česme i crtaju grafite na mjestima gdje ne bi trebali.

Spomen-obilježja imaju višestruki značaj. Iskazivanje poštovanja prema onima koji su dali živote i svakako podsjećanje nama i generacijama koje dolaze, podsjećanje da nikada ne zaboravimo teška vremena i ljude. Šehide i poginule borce.

Osvrt o spomen-obilježjima možete pročitati u tekstu dipl.ing.arh. Samida Sinanovića ARHITEKTURA VISOKOG: SPOMEN-OBILJEŽJA

Spomen-obilježja posjećuju se otprilike jednom godišnje. U naselju Luke, tačnije prekoputa stadiona, u oktobru 2008. godine položen je kamen temeljac za izgradnju spomen-obilježja šehidima i civilnim žrtvama rata ovog dijela Visokog. Projekat izgradnje koštao je oko 50 hiljada maraka, a 35 hiljada finansirao je turski bataljon u BiH. U sklopu spomen-obilježja tu je spomen-ploča, česma i nekoliko klupa. Polulučne lamele asociraju na Fojnicu i Bosnu, rijeke koje protiču kroz Visoko, a na poleđini fontane nalazi se silueta koja podsjeća na brdo Visočicu.

visoko-ciscenje-spomen-obiljezja1

Mnogo simbolike i ljepote na tako malom prostoru. Ideja za podizanje ovog spomen-obilježja potekla je od predstavnika Mjesne zajednice Luke kao i od JOB “Unija veterana” Visoko. Upravo ova organizacija ovih dana je započela akciju uređenja i čišćenja spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima općine Visoko. Svojim primjerom žele animirati šire građanstvo da se spomen-obilježja čuvaju i zaštite od propadanja jer nakon izgradnje, uređenje i održavanje je obavezno. Nakon ovog u Lukama, slijede akcije čišćenja i ostalih spomen-obilježja na području visočke općine.

Nije ljudski dozvoliti da spomen-obilježja budu zapuštena ili možda oskrnavljena. Mjesne zajednice u kojima se nalaze spomen-obilježja i spomen-česme, dužne su i trebale bi posvetiti veću pažnju spomenicima koji naše junake čuvaju od zaborava.

Eko sekcija mladih iz naselja Luke je ove godine puno pomogla. Hvala Ajši, Lamiji, Esmi… a Muji Seferoviću uvijek svaka čast.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.