IZ VIPROMO ARHIVA: FIKRET LEMEŠ-PIKE- POSLJEDNJI “RADIO MOHIKANAC”

| 13/03/2018

visoko-fikret-lemes-pike1

Fikret Lemeš zvani Pike iz Visokog po mnogo čemu je zanimljiva osoba. Pseudonim Pike dobio je po svom nogometnom uzoru Fikretu Mujkiću Piketu, bivšem napadaču NK “Željezničar” iz Sarajeva i jednom od najvećih zavodnika i šarmera bivše Jugoslavije.

Lemeš ima više hobija: muzika, uzgoj kućnog cvijeća, čitanje knjiga, listova i časopisa, matematika… Njegov super hobi je saradnja s radiostanicama. Kako kaže, najpopularniji je, uz Muharema Tajara iz Bugojna, slušalac-saradnik u BiH. Nekim radiostanicama je pomogao da dobiju stalnu dozvolu za rad od Regulatorne agencije za medije. Urednicima i voditeljima pomaže u kreiranju emisija. Nekima je glavni savjetnik.

– Jedno vrijeme sam sarađivao sa stotinjak radiostanica. Imam tri televizora i dvanaest radio prijemnika. Neki su stari i pedeset godina i imaju muzejsku vrijednost. Nipošto ih ne bih prodao, jer sam za njih emotivno vezan i vraćaju me u stara dobra vremena. Imam tu sposobnost da mogu istovremeno pratiti program četiri radiostanice na četiri radio prijemnika i gledati tv program. Iako gazim sedmom decenijom života, imam vrlo dobru memoriju. Dobar dio programa zapamtim i mogu ga kvalitetno prepričati, – kaže Lemeš.

visoko-fikret-lemes-pike2

Dodaje da neke radiostanice sluša preko fiksnog i mobilnog telefona.

 – Neke radiostanice, koje nemaju signal u Visokom i ne čuju se, uz pomoć prijatelja slušam preko telefonske veze. Sarađujem i s radiostanicama iz Danske i Amerike, koje drže naši uspješni ljudi. Zato plaćam velike telefonske račune. Ali, nema veze. Kratak je život na dunjaluku. Zahvaljujući ovom hobiju stekao sam oko petsto prijatelja i prijateljica. Jedni druge i posjećujemo. Skoro svaki dan telefonom se čujem s Muharemom Tajarom, koji je nekoliko puta bio moj dragi musafir. Nekima sam pomogao da izdaju i promovišu knjige, – veli Fikret.

Zahvaljujući Lemešu, Enes Begović uvijek pobijedi na top hit listi.

– Kada se moj omiljeni pjevač Enes Begović takmiči na top listi, aktiviram svoje prijatelje da glasaju, pa uvijek dobije ubjedljivo najviše glasova i bude pobjednik u hitu dana, sedmice ili mjeseca. Nije što je Visočanin, ali stvarno predivno pjeva i ljudina je i po – hvali Fikret svog Visočanina Enesa Begovića.
Lemeš se pomalo zaljubljuje u facebook.

– Nedavno sam otvorio svoj profil na fejsbuku, ali na čatu ne provodim puno vremena. Šta ću, moram i ja biti moderan. Svoju veliku ljubav –radiostanice ne ostavljam. Doduše, ne sarađujem sa svima aktivno kao prije, – kaže na kraju našeg razgovora druželjubivi Fikret Lemeš.

Dž.S.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.