EVO UZ ŠTA, DJECA DANAS, NAJVIŠE PROVODE SLOBODNO VRIJEME

| 12/07/2018

djeca-slobodno-vrijeme

Djeca nikad nisu više koristila internet, a djeca predškolskog uzrasta na internetu sad provode više od sat dnevno.

Prema novom izvještaju regulatorne agencije Ofcom “Djeca i roditelji: korištenje medija i stavovi prema istima” djeca od 5 do 15 godina provode gotovo 15 sati sedmično na internetu, dakle više nego gledajući TV. U međuvremenu, sedmičan broj sati proveden u gledanju smanjen je s 14 sati i 48 minuta na 13 sati i 36 minuta prošle godine.

Jane Rumble, direktorica Odjela za tržišnu inteligenciju u Ofcomu je kazala: “Životi djece su sve više digitalizirani i tableti i telefoni privlače više pažnje nego ikad. Bez obzira na to, porodice imaju vremena za tradicionalnije aktivnosti, kao što su zajedničko gledanje TV-a ili čitanje priče za laku noć.”

YouTube je jedno od najpopularnijih online odredišta na kojem djeca pronalaze sadržaje koji ih zanimaju, a blizu tri četvrtine (73%) djece od 5 do 15 godina koristi ovu stranicu. U YouTubeu uživaju i djeca predškolskog uzrasta, ali ona biraju sadržaj sličan onome koji se prikazuje na TV-u, a to su crtani i mini filmovi.

Istraživanje Ofcoma pokazuje da TV i dalje ima važnu ulogu u životima djece, i devet od njih deset gleda TV svakodnevno, pri čemu najveći broj djece TV programe prati u najatraktivnijem periodu za porodicu, od 18 do 21 sat.

Predtinejdžeri i tinejdžeri više vole pametne telefone nego tablete. Prošle godine od 35 do 41% djece ovog uzrasta imalo je svoj pametni telefon. Danas svoje pametne telefone ima jedno od troje djece uzrasta od osam do 11 godina, odnosno osmero od desetero djece uzrasta od 12 do 15 godina.

Ako vasa djeca već koriste internet više sati sedmično, budite onda sigurni da gledaju program koji je prilagođen njihovom uzrastu.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.