ENERGETSKI KROMPIR IZMEĐU PIRAMIDA SUNCA I MJESECA

| 03/10/2018

Od krajnjeg vakta je da krompir lagano izađe iz zemlje i da se krene sa skladištenjem za zimu. Ispod P(l)ješevice rodio MAŠALA. Ni zlatica, ni razni otrovi što padnu sa kišom, ovaj put mu nisu dohakali.

Ko nije probao ne može ni skontati kakav je osjećaj gaziti bos kroz taze uzoranu njivu i kupiti krompir, krumpir, krtolu. Moderna su vremena, pa traktor mnogo brže uradi posao. Konj i plug su rijetko u upotrebi, ali to je bila mnogo ljepša slika za oči. Crni panter Sabahudin Sabo Fejzić Fejza je koristio jedino motiku. Kad ne osvaja pehare za najboljeg golmana veterana ili prva mjesta u uličnom šahu, Sabo se pretvara u vrijednog domaćina.

Bosim nogama kroz uskopanu njivu. Svježa zemlja na oktobarskom suncu masira prste na nogama dok kupiš krompir u kante ili vreće. Skoro pa zaboravljeno. Ako zaboravimo čika Darvina, jasno je da smo od zemlje postali i njoj se i vraćamo.

Krompir ovako taze iz njive kad se skuha i rashladi pavlakom… Može pire, ne ide baš pomfrit… Polutice u rerni i taj miris… e to je već nešto. Sa lešo teletinom…pečen s piletinom… Fejzina supruga Nermina to radi “par ekselans”.

Za djecu je najinteresantniji kao čips. Ne valja ako se termin krompir veže za čarape. Tada su nokti odradili svoje pa su prsti ugledali svjetlo dana, mada se to desi i na petnom dijelu. Ne valja kada se u sportu spominje. Ili je nula bodova ili držiš košarkašku loptu kako ne treba. Štopaš, šutiraš ili je valjaš po rukama ko vruć krompir.

Krompir tehnike za odabir krupnijeg i sitnijeg su razne. Ima mudraca pa krompir natrpaju u traktor prikolicu i krenu preko njiva. Do kuće je sitni propao na dno, a krupni se izdvojio na vrhu.

Krompir u čarapama znači da se skida temperatura. Krompir konzumiran u svježem stanju znači da vam je mrsko na kontrolni jer niste učili. Ne pokušavajte ovu starinsku foru od koje skače temperatura. Ima drugih načina za eskiviranje.

Kad već jedem pitu u gradu biram zvrkove sa kuhanim krompirom unutra. Nekako jogurt najbolje ide sa krompirušom. Burek s krompirom, taj čuveni izraz od komšija i susjeda okolo BiH.

Krompir i tinta su nekad u kombinaciji činili starinske pečate ili muhure. Još da se prisjetim da su ga Španci donijeli iz Južne Amerike, a Švabe nazvale grundbirne- ko biva kruške iz zemlje. Tako smo i mi izvrtali taj bavarizam ili germanizam i dobili krompir i krumpir.

Helem dok smo ga sijali ko djeca, dužina stopala i frtalj je bila dovoljna za razmak i jedino što smo mrzili bilo je to ručno otresanje baje zvane zlatica sa lista. Još kad položi jajašca… Belaj se dirati po licu, a ne oprati ruke nakon branja zlatice. Imala je neki čudan otrov od kojeg je lice znalo nateći. O gaženju punog lavora zlatica ne bih… Ipak se ljepše prisjetiti tih bosih dječjih koraka kroz svježu oranicu.

Zato kad je Crni panter uputio provakaciju tipa mi iz grada nemamo pojma, sekunda je trebala da mu pokažema majstorije branja “made in Porječani”. I fakat mu je dobar krompir. Pravi energetski. Kako i neće kad je tačno na sredini između dvije energetske mašine, narodski rečeno piramide.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.