ELVIR ŠPIODIĆ: SVAKI ZABORAV BI ZNAČIO NOVI GENOCID

| 09/07/2018

Drage majke i porodice žrtava. Poštovani prisutni, sve vas selamim i pozdravljam! Hvala Vam što ste došli da zajedno i ove godine ispratimo tabute sa posmrtnim ostatcima žrtava genocida u Srebrenici.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida koji se dogodio u julu ”95.godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni UN-a.

Danas iz Visokog ispraćamo 35 tabuta sa posmrtnim ostatcima identifikovanih žrtava kojima će dženaza i ukop biti obavljeni 11. jula u Potočarima.

U Centru za identifikaciju u Tuzli,trenutno se nalazi još 170 identifikovanih žrtava, sa uglavnom, nekompletnim dijelovima tijela dok se još uvijek traga za više od 1000 žrtava sa ovog područja.

Poražavajuća je činjenica da nakon 23 godine,više od 1000 porodica čeka na pronalazak i identifikaciju svojih najmilijih i da već mnoge majke nisu dočekale dženazu i ukop svojih sinova.

Razlog tome je, prije svega, nedostatak informacije o masovnim grobnicama.

Stoga,apelujemo na sve one koji imaju bilo kave informacije o skrivanju masovnih grobnica da to odmah prijave nadležnim institucijama. Ovo je šansa za one koji su bili na drugoj strani da pokažu minimum poštovanja prema žrtvama i porodicama žrtava.

Zbog navedenih činjenica, svjesni smo da će i u budućnosti biti sve manje identifikovanih žrtava za ukop i da će doći vrijeme kada nećemo imati više žrtava za ukop ali karakter obilježavanja genocida u Srebrenici ne smije biti umanjen.

Sjećanje nas nikada više ne smije izdati i obilježavanje svakog mjesta gdje su nevini ljudi stradali ne smije prestati.

Najbolji način da spriječimo nove genocide jeste da njegujemo kulturu sjećanja na prethodne genocide.

Upravo od načina i kulture sjećanja koju ćemo prenijeti budućim generacijama zavisit će i trajanje i kvalitet tog sjećanja.

Svaki zaborav bi značio samo novi genocid.

Srebrenica i mnoga druga mjesta gdje su stradali Bošnjaci neka nam uvijek bude opomena i ne daj Bože nikada, nikada više takva sudbina.

Bože dragi, molimo te otvori širom Džennetske kapije za sve nedužno stradale.
Nama podari uputu i mudrost da izvučemo pouku.
A zločince kazni i na ovom i na budućem svijetu. Amin!

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.