DOBRO JUTRO MOJE VISOKO: TVORCI SVOJE (NE)SREĆE

| 12/04/2013

visoko-dj5

Dragi moji sugrađani. Skoro smo na izmaku sedmice i početku proljetnog vikenda koji nas poziva u Gorane da „pozdravimo proljeće“.

Lijepo je što smo uspostavili saradnju jer „slagalica darova jutra“ za neko ljepše danas i sutra, puno je lakša i uz vaše djeliće teksta.

Tako smo slažući kockice četvrtka pričali o „kalupima“ koji su po našem životnom kontu.

Čitatelj saradnik u kreiranju slagalice napisao ovako:“ U engleskom jeziku postoji jedna uzrečica koja glasi ” think outside the box”, znači “razmišljaj van kutije” ili žargonski prevedeno bi bolje zvučalo kao “razmišljaj van začaranog kruga”.

Situacija je poznata svima, ali mi se često čini kako su se mnogi malkice previše upustili u taj začarani krug, pa i ne daju dovoljno napora da se ispale iz njega. Ipak u životu uspijevaju samo UPORNI, zato niko neka se ne predaje…“

Mnogima je već sada jasno da nas „začarni krug“ jako puno košta i ubija kreaciju, a o UPORNOSTI da i ne govorim. Ne potežu majstori uspjeha u svakom životnom segmentu zlatno pravilo koje vrijedi ponoviti: „Ako ti kažu da pređeš kilometar, ti pređi dva.“ Tako se lakše krene sa dna i stigne do vrha.

O kako smo samo imali lijep i sunčan četvrtak. Mnogi su ga proveli dvostruko radno. Nakon posla, prihvatili su se rada u bašti ili voćnjaku, a dan je nekako bio baš stvoren za to.

Šetnja na Ravne, kroz boriće i dalje kuda vas zamišljena putanja uz cvrkut ptica, miris kaćuna i ostalog cvijeća ponese, ponudi zanimljivu prirodu i pričice koje su odmor za dušu.

Nikad još nisam vidio voćnjak pod konac, a naročito „materijal“ kojim su „krečene voćke“. Morao sam pitati za taj miks živog kreča i prirodnog gnojiva, nakon čega je smjesa nabacivana na stabla.

Lijepo mi je čovjek koji uživa u priči sa biljkama objasnio da bi sam kreč oštetio koru voćaka. Ranice od zime na kori nahranilo je gnojivo, a kreč ih je zaštitio od raznih nametnika. Jednostavno sjajno. Takva bjelina „pod konac“ rijetko se viđa.

Učili su nas hemičari da voda ne ide u kiselinu. Opasno je to, ili „VUK“. Skraćenica koja upozorava. Od svake riječi prvo slovo i lako pamtljivo za izbjeći opasnost. Sumnjam da ova krečali majstorija ima u udžbenicima za hemiju.

Za vikend ćemo POZDRAVITI PROLJEĆE. Tradicionalna manifestacija u Goranima i ludovanje sa Zombijem i Bubom te ostalom rajom. Samo da toplina prosuši onu prečicu koja vodi preko izletišta Ravne. Na piramidu lijevo, za Gorane desno, a ni Stakleni grad tad već nije daleko. Topla preporuka za maksimalno čist zrak, jer Luke, a i ostali dijelovi grada lagano počinju poprimati „parfem sa periferije“.

Ima još jedna bitna stvarčica koja slijedi uskoro. Ne ova, nego naredna nedjelja je jako bitna za prosperitet kompletne općine Visoko. Narod bira nove predsjednike Mjesnih zajednica. Komada 26.

Nije kasno za isticanje kandidature, a glasanje je vrlo poželjno. Prošli izbori od skoro 4000 stanovnika u mojoj MZ donijeli svega 140 izlazaka. Žalosno. Lijepo bi bilo iskoristit svoje pravo i pomoći da najslabija karika postane najjača. Najgori su oni što uključe kukavicu, jer mi nešto na MZ-u smeta, a neizlazak na glasanje pravdaju onim NISU ZNALI.

I tako dragi moji, dok sunce sve češće sja i toplinom krošnje ozeleni, klonite se negativnih misli. Koliko je samo nas u Visokom i okolini koji vjeruju da su „predodređeni“ na siromaštvo i neuspjeh zbog tamo nekih sila nad kojim nemaju kontrolu. Naša podsvijest je čudna i neistražena stvar. Često takva neutemeljena uvjerenja zna pretvoriti u fizički ekvivalent, tako da postajemo tvorci svoje nesreće. A nismo „luzeri“. NAPROTIV. Osmijeh kao lajt motiv se vratio u naše krajeve. Imajte vjere u sebe. Vjera je vječni eliksir koji ispunjava život pozitivom i daje energiju za bolje sutra koje svi zaslužujemo. Vidim da svoj životni cilj lagano ispisujete na papir.

CARPE DIEM DRAGI MOJI. Ništa ljepše nego „uhvatiti dan“ i preći onaj dodatni kilometar. Uz miris behara to najbolje ispunjava dušu zadovoljstvom. Vidimo se u Goranima.

Objavljeno u: Osvrti

Komentari zatvoreni.