CIJENA KURBANA I OVE GODINE 350 KM

| 06/07/2017

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana je 36. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su razmatrane brojne tačke iz nadležnosti uprava Rijaseta i tekuća pitanja. Između ostalog, Rijaset je usvojio prijedlog projektnog zadatka za izradu Elaborata o opravdanosti osnivanja Univerziteta IZ u BiH.

Elaborat bi trebao pokazati eventualnu opravdanost osnivanje jedne ovakve obrazovne institucije s obzirom na postojeće potrebe i potencijale Islamske zajednice.

Prihvaćen je i prijedlog za davanje saglasnosti Fakultetu islamskih nauka za pokretanje zajednikog master studija „Međureligijski studij i izgradnja mira“. Ovaj postdiplomski studij se pokreće zajedno sa Katoličkim bogoslovnim fakultetom iz Sarajeva i Pravoslavnim bogoslovskim fakultetom u Foči. Fakultetu islamskih nauka je data suglasnost za raspisivanje konkursa za izbor u zvanje kadrova koji su potrebni ovoj visokoškolskoj instituciji IZ u BiH.

Određena je i cijena kurbana za 2017. godinu koja ima isti iznos kao i prošle godine tj. 350 KM. Po ovoj tački dnevnog reda reisu-l-ulema je insistirao na tome da se kurbani nabavljaju od uzgajivača stoke iz povratničkih mjesta.

Na inicijativu Bošnjaka koji žive u Italiji i na prijedlog Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH odobreno je pokretanje procedure registrovanja Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

Rijaset je razmatrao i oblike pomoći porodici tragično nastradalog imama Admira ef. Vukovića, te druga pitanja iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa i radno pravnog statusa uposlenika.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.