BOSANSKA DOLINA PIRAMIDA DANAS

| 07/12/2017

Analizirajući ostvarene rezultate na završetku turističko – arheološke sezone, zaključujem da je 2017. godina, kako na naučno – istraživačkom, tako i na turističkom planu, bila rekordna za Fondaciju „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“. Godina priznanja i ostvarenih velikih rezultata.

Harisovi susreti

Piše: dipl.oec. Haris Delibašić, stariji vodič Fondacije

Trebamo shvatiti da ništa ne može biti ostvareno preko noći i da za sve treba vrijeme, rad, trud i strpljenje. Tim Fondacije, s osnivačem dr. Semirom Osmanagićem na čelu, godinama ulaže vrijeme, rad i trud za opšte dobro, od čega cijela država ima višestruku korist.

Projekt istraživanja u Bosanskoj dolini piramida je dobio novu dimenziju, koja je u očima većine relevantnih faktora na lokalnom i globalnom okruženju praćena riječima hvale i poštovanja.

Rezultat tih napora je da su svi dobitnici, a naročito naš grad Visoko i svi građani ovog grada. Lokalno stanovništvo je fokusirano na osposobljavanje novih smještajnih kapaciteta. Ove godine nije bilo praznih ni privatnih ni hotelskih smještaja. Nema više “slijepih turista”, koji “dolaze samo u Tunele Ravne” i od kojih grad Visoko “nema nikakvu ekonomsku korist”.

Posjetioci u Visokom provode i po deset dana, gdje pristižu jedino i isključivo zbog piramida. Kupuju kuće i parcele kako bi što duže provodili vrijeme u blizini najvećih i najstarijih piramida na svijetu. Oni koji su ranije dolazili tvrde da su Visoko kojeg su upoznali prije nekoliko godina i Visoko danas dva različita grada.

Tradicionalno nam dolaze više stranci nego Bosanci. Grad koji nije bio turističko mjesto, u toku jedne sezone posjeti više desetina hiljada turista. Redoslijed zemalja iz kojih nam turisti najviše pristižu je: Slovačka, Češka, Slovenija, Mađarska, Bugarska, Njemačka, Austrija, Holandija, Skandinavske zemlje. Raduje činjenica da je i lokalnog stanovništa sve više, kako na arheološkim lokacijama, tako i u Arheološko-turističkom Parku Ravne 2. Od onih najmlađih do najstarijih, za svačiju dušu se nađe nešto.

Sve je manje skepticizma jer su bosanske piramide dokazana naučna činjenica, s međunarodnim priznanjem. Skoro da nema dijela na zemaljskoj kugli gdje se nije čulo za bosanske piramide.

Na poslijetku, a vidljivo i na priloženim fotografijama, turistička sezona je produžena pa nam i kada snijeg pada i dalje u Bosansku dolinu piramida pristižu gosti.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.