KAKO BOJE ZIDOVA U DJEČIJOJ SOBI UTJEČU NA RASPOLOŽENJE DJECE?

| 06/12/2018

Odluka u koju boju ćete da obojite dječju sobu može da bude veoma teška. Roditelji se po pitanju dekoracije vrlo često konsultuju sa stručnjacima, a odgovor koji dobiju je uglavnom da sobu boje u skladu sa posteljinom i detaljima u sobi. Naravno da je ovo najjednostavniji način, međutim tako previdimo jedan vrlo važan faktor, a to je psihologija boja.

Različite boje na nas utiču na različite načine. Ipak, postoje osnovni principi koji važe za svakoga.

Žuta 

Poznato je kako meka umirujuća boja, žuta, ima sposobnost stvori topao, sunčan osjećaj koji osvjetljava i ispunjava toplinom mračnu sobu, piše zenasamja.me. Žuta je isto tako poznata po svojoj sposobnosti da stimuliše aktivnost mišića. Odličan je izbor za sobu novorođenčeta.

Bijela

Uglavnom simbolizujući čistoću i nevinost, bijela istovremeno simbolizuje i mir i radost. Prostor će izgledati prostranije i svjetlije, zato što ova boja reflektuje 80% svjetlosti. Možda ovo i nije najuzbudljivije rješenje za dječiju sobu, medjutim može i s njom da se napravi lijep prostor ako se naglasi i kompletira sa šarenom dječijom posteljinom i odgovarajućim detaljima.

Plava 

Spokoj, mudrost i vjera su osjećanja koja možete imati u prostoriji obojenoj u plavo. Ovo je odličan izbor, kako za sobu za novorodjenče, tako i za stariju djecu, zato što smirujuće djeluje i tako priprema tijelo na spavanje.

Zelena 

Osvježavajuća boja koja je poznata po sposobnosti jačanja samopouzdanja i podsticanja nade. Zelena je boja koja podiže duh i odličan je izbor za tinejdžerske sobe, jer se u toj fazi života tinejdžeri često osjećaju kao da su pod velikim pritiskom, zapadaju u melanholiju i depresivna raspoloženja i potrebno im je nešto što će im zaista podići samopouzdanje.

Crvena 

Svijetlo crveni tonovi podstiču želju, uzudjenje i strast. Crvena može da se koristi kao boja za “naglašavanje”, koja će osvježiti prostor, ali se ne preporučuje kao osnovna boja prostorije, pogotovo u sobi djeteta koje već ima viška energije i problem da se smiri.

Ljubičasta 

Tamnije nijanse ljubičaste obično predstavljaju vjernost, moć i luksuz. Ipak, ovi duboki tonovi isto tako mogu da probude osjećanja tuge i frustracije. Svjetlije nijanse ljubičaste stvaraju nostalgičan i smireniji osjećaj i često se koriste u sobama za djevojčice.

Zemljani tonovi 

Siva, braon i kremaste nijanse su odličan izbor za hiperaktivnu djecu. Ove boje predstavljaju toplinu, udobnost i opuštenost.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.