banner ad
banner ad

BAJRAMSKA SOFRA

| 14/06/2018

bajramska sofra

Bajramska sofra je tradicionalni ručak za koji se obično generacijama u jednoj kući sprema isti meni. Meni se nasljeđuje sa nane na vašu mame, sa mame na vas, ali svaka žena doda svoj lični pečat tom meniju i tu i tamo ponešto promijeni.

Iako su meniji različiti, neke stavke su čini se već stotinama godina iste u svakoj kući. Bajram bez baklave je nezamislim u bosanskim kućama, a uz baklavu najčešće su tu i neki drugi tradicionalni kolači, pite, meso i variva.
Mi smo odlučile da ovog Bajrama naš meni se sastoji od neke supice, potom hadžijskog čevapa, slagane zeljanice, baklave i slatkog ćevapa,odnosno slatka od suhih šljiva sa orasima.

1. Hadžijski ćevap:

Bajramska sofraSastojci:

  • 1 kg teletine bez kostiju
  • 200 grama crvenog luka
  • 400 grama šampinjona
  • 150 grama maslaca
  • 2 svježa paradajza
  • po želji so, biber, bosiljak i peršuna

Priprema:

Teletinu isjeckajte na kockice, zagrijte maslac u dubokoj tavi i pržite meso dok ne dobije finu boju. Luk izrežite sitno, paradajz ogulite i na kockice izrežite, šampinjone na listiće. Utavi u kojoj ste pržili meso dodajte još maslaca pa pržite luk dok ne dobije zlatnu boju, zatim dodajte šampinjone i pržite dok šampinjoni ne odmeknu i na kraju dodajte paradajz posolite i dinstajte na laganoj vatri 30tak min.

Svemu tome dodajte meso i ostale začine i nastavite dinstati 15tak min da se smjesa sjedini.

Zemljenu, vatrostalnu ili neku drugo posudu koja može ići u rernu stavite pergament-papir ili aluminijsku foliju i u to saspite vašu smjesu, krajeve papira ili folije zavežite da smjesa bude zatvrena. Rernu ugrijte na 250 stepeni i pecite 40 minuta.

Uz hadžijski ćevap možete poslužiti kuhanu rižu.

2. Zeljanica

Za mlade kuharice koje najčešće se u pripremi pite odlučuju za gotove jufke, predlažemo da bajramski ručak upotpune slaganom zeljanicom. S ovim receptom dobićete veoma sočnu i ukusnu zeljanicu.

Sastojci:

  • 0,5 kg zelja
  • 0,5 kg jufki
  • 0,5 kg svježeg sira
  • 5 jaja
  • 0,5 kg pavlake/milerama
  • malo travničkog sira
  • 100 ml kisele vode
  • malo praška za pecivo

Priprema: Sireve, pavlaku, jaja, zelje, prašal za pecivo i kiselu vodu izmiješajte u smjesu.
U pleh složite 3 sloja jufke, potom premažite bogato smjesom, potom 2 sloja jufke, pa smjesa, a na kraju pokrijte sa 3 sloja jufke.
Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni. Ugasite rernu i pustite da se ohladi. Možete zaliti sa prokuhanom čašom mlijeka i kašikom putera, a i ne mora, dovoljno je sočna i bez toga.

3. Baklava:

Bajramska sofraSastojci:

  • 1kg jufke za baklavu ( 2 pakovanja)
  • 700 grama maslaca
  • 1,5 kg oraha (750 grama cito mljevenih, 750 grama krupno mljevenih)
  • 1 šolj šećera

Istopiti maslac na umjerenoj temperaturi, u zdjeli izmiješati sitne i krupne orahe i šećer. Dno tepsije namazati maslacem.
Ostaviti 5listova jufke za kraj. Staviti jedan list jufke na dno tepsije pa ga pomastiti maslacom, zatim drugi isto pomastiti maslaco i treći na četvrti posuti fil. Ponovo dva lista jufke, svaku jufku mastiti pa fil i tako dok imate smjese. Na vrh staviti 5 listova jufke. Pomastiti maslacom i izrezati na robmove, izrezanu baklavu ponovo pomastiti. Baklavu peći na početku na visokoj temperaturi zatim smanjiti dok ne porumeni a na kraju ponovo povećati temperaturu.

Agda:

  • 7 šolja šečera
  • 7 šolja vode

Kuhati sev zajedno 15 minuta i ohladiti.
Vruću baklavu zaliti hladnom agdom i ostaviti nekoliko sati da se ohladi i da baklava upije agdu.

4. Slatki ćevap/ Suhe šljive punjene orasima

Ova jednostavna tradicionalna slastica je prava delikatesa i sigurno će izazvati oduševljenje vaših gostiju i prijatelja, jer iako stara i nimalo teška za pripremiti, rijetko se sprema u našim domaćinstvima.

Priprema je krajnje jednostavna, naročito otkako se mogu kupiti suhe šljive bez košpica.

Sastojci:

Bajramska sofra

  •  500 gr suhih šljiva bez košpica
  • 50-100 gr očišćenih oraha
  • kilogram šećera za agdu

Priprema:

Operite suhe šljive i napunite ih četvrtinom očišćenoh oraha. Posložite ih u dublju šerpu, dodajte šećer – toliko da prekrijete šljive i dodajte vodu – tako da prekrijete šljive i šećer. Pustite da voda prokuha, a zatim smanjite temperaturu na što nižu (4 od 9), tek toliko da lagano se krčkaju šljive i pustite tako jedan sat vremena.

Neko voli šljivama dodati i brusnice i suhe smokve, te dobiti malo šarenije slatko. Uz njih možete poslužiti i šlag, ali najljepše su u ovoj osnovnoj izvedbi.

Recite nam šta vi spremate ovaj Bajram. Podijelite s nama svoje recepte uz fotografije?

redakcija@vipromo.ba

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.